Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Jens Larsson hela Sveriges hjälte

Alla funktionshindrades vardagshjälte i Kumla, har nu också hyllats som hjälte inför hela svenska folket.

Annons
Foto: Åsa Eriksson

Det mekas för fullt i garaget vid Kumla funktionshindrades motorklubbs, KFMK, klubbstuga i Kvarntorp när NA kliver in. Årets sista rallydeltävling ska köras till kvällen, och det är strul med en av bilarna. Jens Larsson ger direktiv, assisterad av deltagarna i den dagliga verksamheten där flera av dem ska köra senare.

– Vajrarna till dubbelkommandot i bilarna går ofta av- de har väl för starka ben de som kör, säger Jens Larsson muntert i sina väl använda arbetskläder.

I måndags var det inspelning i Stockholm till Svenska Hjältar, som sändes i TV4 i går kväll. Då blev det till att svida om till finkläder för Jens.

– Jag köpte en ny mörkblå kostym då svart tydligen inte gjorde sig bra i tv-rutan. Och så skulle man sminkas inför varje tagning. Jag kände mig riktigt uppassad. Jag är hedrad av att ha få uppleva en så stor och proffsig produktion.

Det var Jens barn som nominerat honom, och de fanns med i Stockholm. Liksom medlemmar från KFMK, där en buss med 48 personer åkte över till huvudstaden för att från läktarplats se när deras hjälte hemma i vardagen i Kumla nu firades som svensk hjälte inför hela landet.

– Alla som kunde fick följa med, det är viktigt att de får känna sig delaktiga i priset, säger Jens.

Delaktighet. Och medmänsklighet. Två återkommande ord när Jens beskriver sitt arbete med funktionshindrade.

– Visst, Sverige har kommit långt jämfört med många andra länder. Men det finns fortsatt mycket att göra. Funktionshindrade blir ofta marginaliserade. Det är det jag vill ge dem här ute vid banan: möjlighet att få befinna sig i centrum.

Jens har arbetat bland annat som behandlingsassistent åt missbrukare och undersköterska inom akutvården. Han säger att han är stolt över den erfarenhet han bär med sig efter sitt mångåriga arbete med människor.

Det går inte att tro att du kan komma direkt från skolbänken och direkt göra allt riktigt, eller sitta som chef allt för långt från verksamheten och fatta beslut som blir bra för de berörda.

Även två egna svåra olyckor har gett Jens hans insikt om vad funktionshinder innebär. Han var med om en svår trafikolycka 1981. Läkarna ville förtidspensionera honom, men Jens vägrade. Hjälpt av sin goda grundfysik efter att ha varit aktiv bandyspelare och med en stor portion envishet tog han sig tillbaka – för att åka på nästa stora bakslag. 1992 blev han påkörd och då slogs flera av de läkta skadorna åter upp.

– Jag har varit nära döden två gånger, så är det. Smärtorna i dag sitter i rygg, axlar och nacke. Men jag tar just inga värktabletter. Man lär sig leva med värk.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen med länk nedan

Jens Larsson

Ålder: 62 år

Familj: Sambo, sex barn från två tidigare äktenskap, barnbarn

Gör: Arbetar halvtid som fritidskonsulent i Kumla kommun, resten av tiden ägnar han sig åt KFMK.

Aktuell som: Utsedd till Svenska hjältars eldsjäl, eftersom ”han är initiativtagare och eldsjäl bakom Sveriges första och enda motorklubb för funktionshindrade, där de både får uppleva känslan av att köra bil och umgås med andra, med samma intresse.”

Mer läsning

Annons