Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är våren på gång - eller?

Plusgraderna är här och kan stanna till nästa vecka i stora delar av södra Sverige. Men i år måste våren jobba.

Annons
Det här är ett tidigt tecken på att våren är påväg.

Det blir ett hårdare jobb eftersom den stränga vintern behöver de milda temperaturerna helt enkelt längre tid på sig.

- Meteorologiskt är våren inte här ännu, men det kommer att kännas som vår i luften. Ibland kan våren få kämpa lite för att få grepp om landet, med den brukar ju alltid vinna, säger SMHI-meteorologen Alexandra Ohlsson.

För meteorologer är det vår när en mätplats visar en dygnsmedeltemperatur över 0 grader minst sju dygn i sträck.

- Då kan vi se att vi har en mer sammanhängande mild period, säger Alexandra Ohlsson.

- Visst har vi nu temperaturer som ligger på plusgrader, men meteorologiskt sett kan våren komma först den 15 februari, det är det tidigaste datum som våren får lov att komma enligt våra definitioner, säger hon.

Enligt SMHI är det normalt vår i Malmö den 22 februari, i Stockholm den 16 mars, i Östersund den 11 april och i Kiruna den 1 maj.

Våren är nästan alltid oberäknelig eftersom det vid den här tiden på året stundtals kan komma kalluft ner över landet, förklarar meteorologen.

Och i år, med all den snö som fallit, kan det kännas som att det går trögare för våren.

- Plusgraderna behöver längre tid på sig när det varit en så sträng vinter, och många förknippar nog vår med barmark. Det som ger mest effekt är plusgrader dygnet runt, då får vi inte tillfrysningen på natten och det går lite snabbare, säger Alexandra Ohlsson.

Det är främst Skåne som kan förvänta sig plusgrader även nattetid de närmaste dagarna. I de inre delarna av Götaland blir det troligen 0-gradigt.

Samtidigt säger SMHI-prognosen upp till 21 minusgrader i norra Sverige de närmaste dygnen.

- Ja, det blir en temperaturkontrast på nästan 20 grader, mildluften kommer inte så långt upp i landet och kalluften ligger kvar i Norrbotten. Där är våren ganska ofta segare, men det går sedan snabbt över till sommar, säger Alexandra Ohlsson.

(TT)

Mer läsning

Annons