Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns hjälpen närmare

Djursjukhuset i Kumla har fått ett förrådsutrymme mindre. Anledningen är angenäm: en CT-röntgen, av ett slag som det i Norden bara finns på 10-talet djursjukhus.

Annons
Djurskötare Angelica Sternerfors, veterinär Nadina Cojocaru och teknisk ansvarig Johan Eklöf hjälps åt att lägga Ställa i rätt position.

Kumla. –Det här är en stor investering för oss. Rummet specialbyggdes redan vid starten för tre år sedan för att kunna inrymma en CT, säger verksamhetschef Lotta Malmborg.

Liksom på människor är CT för sällskapsdjur det säkraste sättet att upptäcka inre skador eller sjukdomar, men Lotta är noga med att poängtera att den vanliga röntgen också finns kvar.

– Det är ju en kostnadsfråga för djurägaren som är viktig att ta hänsyn till. CT är nu ett alternativ vi erbjuder, men det är djurägaren själv som bestämmer. Många uppskattar också att få närmare att åka.

För djursjukskötaren Angelica Sternerfors och veterinären Nadina Cojocaru innebär den nya utrustningen ett stort steg framåt i att kunna hjälpa djuren på bästa sätt. CT tar en enorm mängd foton på den kroppsdel som ska undersökas. De sammanfogas till en helhetsbild i 3D, i stället för de enskilda röntgenplåtarna.

– Vi ser saker nu via CT som inte syns på vanlig traditionell röntgen. Det gör att vi kan hjälpa djuren i ett tidigare skede och förkorta lidandet, säger Nadina.

Innebär det också att fler sjukdomar kan upptäcktas än det som först var den kända skadan?

– Ja, så är det ju. Det händer att vi får sitta ner en extra stund med djurägaren efteråt och berätta om oväntade och ovälkomna upptäckter. Det är ändå bra att få veta sanningen. Om det till exempel är en mindre tumör vi hittat i ett tidigt skede kan också djuret ha fortsatt många år kvar i livet, säger Angelica.

Under vårt samtal är det jämthunden Ställa som sövts ner för att undersökas, se vidare artikel intill. Sammanlagt 2 000 bilder ska tas på bröst och buk under bara ett par minuter, och det är av största vikt att kroppen ligger exakt rätt.

CT körs först för att se normaltillståndet inne i Ställa, sedan igen med kontrastmedel injicerat för att upptäcka skador eller eventuellt främmande föremål som ska avlägsnas.

Djur kan inte som människor tillbes hålla andan för att få foton fria från rörelseoskärpa.

– Det man i stället får göra är att fylla djurets lungor med extra syre alldeles innan, så att de sedan när fotona tas andas lugnare, säger Nadina.

När CT startas gäller det att snabbt springa ut ur rummet. Förloppet följs sedan via ett fönster från datacentralen vägg i vägg.

Nadina Cojocaru har gått CT-utbildning vid universitetet i Cambridge, och kan ofta hitta frakturer och annat som felar det undersökta djuret. Alla CT-bilder som tas i Kumla granskas primärt där, men skickas alltid till specialister i Cambridge. Inom högst ett dygn får man svaret därifrån vad undersökningen visat, och Kumla Djursjukhus kan planera för den vidare behandlingen av djuret.

Tre kvart efter att Ställa fått sömnmedel är allt klart för undersökningen.
Förberedelser. Nadina Cojocaru förberder kontrastmedlet till Ställas CT-undersökning.
Precisionsarbete. Angelica Sternerfors tar en sista koll så att Ställa ligger som hon ska, Vid vanlig röntgen räcker det oftast att ge lugnande, men vid CT krävs sövning för att djuret ska ligga still och i exakt rätt position.
Datacentralen. Från rummet intill kan veterinär Nadina Cojocaru och teknisk ansvarig Johan Eklöf i 3D studera de foton som CT tagit.
Hemma igen. Ställa kom hem på kvällen samma dag som CT-undersökningen gjorts på henne, och dagen efter fick Janne Gustavsson ett positivt svar att inga fel hittats.

Mer läsning

Annons