Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu föreslås BKT läggas ned

Framtiden för samarbetet mellan kommunerna i norra Örebro län har utretts, bland annat vad som ska ske med Bergslagens kommunalteknik, BKT. Nu föreslås att BKT som kommunalförbund ska läggas ned.

Annons
Många verksamheter inom BKT. Bergslagens kommunalteknik sköter på uppdrag av kommunerna Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg verksamheter i Bergslagen i områdena gata, park/idrott, lokal- och miljöservice, vatten och avlopp samt avfall och återvinning. Förbundet är ett samarbete mellan norrkommunerna och som startade 2003.

Utredningsförslaget presenterades till fredagens möte i Knöl-samverkan (kommunerna i norra Örebro län). Representanter från samtliga fyra norr-kommuner, Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg, medverkade.

I rapporten föreslås att en gemensam nämnd bildas som ersätter nuvarande ledningsdirektion i BKT och att BKT upphör som kommunalförbund och ombildas till en förvaltningsverksamhet i Knöl-området.

– Men det togs inget beslut om att genomföra några förändringar på knöl-mötet. Det som bestämdes var att ett remissunderlag ska gå till alla partier i april. Och i maj ska frågan behandlas i kommunstyrelsen i samtliga fyra kommuner, berättar Ewa-Leena Johansson (S) som ingår i styrgruppen för samverkansprojektet.

I mitten av juni ska frågan tillbaka till styrgruppen för ett beslut om och hur utvecklingsarbetet kan fortsätta.

Bakgrunden till att frågan diskuteras är bland annat ett uttalat politiskt missnöje med nuvarande organisation från kommunernas sida. Det har framförts åsikter om att BKT är en allt för stark och självständig kraft som gör egna prioriteringar som inte alltid harmoniserar med önskemål om prioriteringar från Knöl-kommunerna.

I rapporten, som har sammanställs av projektledare Marianne Skinnars-Bruno, anges flera skäl till varför samverkansorganisationen bör förändras, bland annat att kommunerna upplever att BKT verkar enligt andra spelregler än vad kommunerna själva tvingas göra. Genom att organisera BKT-verksamhet med övriga kommunala verksamheter ska dessa, enligt rapporten, utföras enligt samma prioriteringar som gäller för alla andra kommunala verksamheter med ett ständigt helheltstänk där resurser fördelas efter befintliga tillgångar i kommunens totala budget.

– Organisationen blir då en del av den kommunala verkligheten vad gäller uppdrag och resurser, framhåller Bruno-Skinnars i rapporten.

Dessutom bör ett avvecklande av BKT som en femte organisation som verkar bredvid de fyra norr-kommunerna spara pengar, enligt rapporten. Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, föreslås behållas som en egen nämnd men i förminskad form gällande ledamöter och sammanträden.

– Det finns en tanke om en ökad kontroll över verksamheterna som BKT sköter, men det betyder inte att BKT ska läggas ned. Vi kanske hittar andra styrformer som fungerar bättre men där BKT blir kvar. Nu ska alla inblandade få tycka till om frågan, sedan kan beslut tas, säger Johansson.

Mer läsning

Annons