Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går flyttlassen till Bergslagen

Lindesberg, Nora och Ljusnarsbergs kommuner ökade i invånarantal under 2013. Nu flyttar fler människor till Bergslagen än från Bergslagen. Även Hällefors har fler inflyttare än utflyttare men tappade ändå 6 invånare totalt under fjolåret.

Annons
Inflyttning. Fler människor flyttar nu till än från Bergslagen. Detta enligt senaste befolkningsstatistiken från SCB.

– Vi hade räknat med en viss befolkningsökning men det blev en större inflyttning än vi beräknat, kommenterar Anders Ceder (S), kommunalråd i Lindesberg, de senaste befolkningssiffrorna.

– Men nu är det ännu viktigare att vi kan öka bostadsbyggandet i Lindesbergs kommun också. Ska vi fortsätta jobba för att fler människor flyttar hit måste vi också kunna erbjuda ett attraktivt boende, säger Ceder.

Lindesberg ökade med 197 invånare år 2013. Nora ökade med 43 personer och Ljusnarsberg ökade med 27 personer. Och i samtliga fyra Bergslagskommuner var antalet inflyttade personer till kommunerna större än antalet utflyttade.

Om befolkningsökningen i Bergslagen är början på ett trendbrott med år av befolkningsminskning och utflyttning från området kan förstås bara spekuleras om i nuläget.

– Vi hoppas naturligtvis att det här kan vara ett trendbrott, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsberg.

– Vi har de senaste åren märkt att det stora befolkningsras vi haft tidigare på uppemot 100 invånare per år har planat ut och vi såg redan förra året en tydlig tendens till att befolkningstalet också började gå uppåt, säger Johansson.

Det handlar både om

inflyttning från andra kommuner i länet som inflyttning från Sverige och från utlandet.

Däremot har samtliga fyra Bergslagskommuner fortfarande ett större antal döda än födda i sin kommunbefolkning. Det handlar främst om en åldersstruktur med en stor andel äldre kommuninvånare.

Att få fler invånare till kommunerna har stor betydelse, både vad gäller ekonomi som känslan av framtidstro.

– Vi har i många år tvingats att hålla ett högt tempo i omställningsarbetet med vikande befolkningstal. Att nu inte tappa i befolkning ger oss en stabilitet och förstås också en förstärkning i kommunkassan, säger Ewa-Leena Johansson.

Ljusnarsbergs kommun har trots befolkningsminskningar ändå redovisat överskott i budgeten i över tio års tid. Just detta, hur en avfolkningskommun med framgång kan jobba med den kommunala ekonomin, är Ljusnarsbergs kommun nu inbjudna att föreläsa om när Sveriges kommuner och landsting, SKL, arrangerar ekonomidagar i Sverige.

– Vi ska i mars vara med på två av SKL:s fyra ekonomidagar, i Malmö och i Göteborg, och berätta om hur vi jobbar med omställningsarbetet och hur vi lyckats få plus i ekonomin i kommunen trots befolkningsminskningar, säger Johansson.

Befolkningen i Bergslagen

Folkmängd 31 december 2013: Lindesberg 23 176 (+197), Nora 10 399 (+43), Hällefors 6982 (–6), Ljusnarsberg 4875 (+27).

Inflyttade och utflyttade 2013: Lindesberg inflyttade 1658/utflyttade 1414, Nora 511/449, Hällefors 448/398, Ljusnarsberg 508/409.

Födda och döda 2013: Lindesberg födda 240/döda 287, Nora 97/115, Hällefors 64/121, Ljusnarsberg 34/104.

Källa: SCB

Mer läsning

Annons