Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ryter kommunalråden ifrån om uteblivet EU-stöd

Leader Bergslagen fick inga pengar när EU-pengarna skulle fördelas. Idag har kommunalråden i norra länsdelen skickat ett protestbrev om detta beslut till Jordbruksverket och till Näringsdepartmentet.

Annons
Jordbruksverkets vita fläckar... är rubriken på brevet.

I slutet av april meddelade Jordbruksverket sitt beslut om hur den framtida fördelningen av EU-pengar via Leader-projekten skulle se ut. Närmare två miljarder kronor skulle fördelas till lokalt utvecklingsarbete och det finns 53 leaderområden i landet.

Efter att Jordbruksverket rangordnat de sökande hamnade Leader Bergslagen på en 49:e plats och pengarna räckte endast till de första 48, hade Jordbruksverket bestämt. Det innebar att Leader Bergslagen och fyra andra leader-områden blir helt utan finansiellt stöd under 2014-2020.

Det får de fyra kommunalråden i norr att se rött. Kommunalråden i norr-kommunerna har nu undertecknat ett gemensamt protestbrev om Jordbruksverkets beslut. Brevet har rubriken "Jordbruksverkets vita fläckar..."

Skrivelsen är undertecknad Irja Gustavsson (S), kommunalråd Lindesberg, Solveig Oscarsson (S), kommunalråd Nora, Annalena Järnberg (S), kommunalråd Hällefors, och Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd Ljusnarsberg.

I brevet uttrycks skarp kritik mot beslutet. Bland annat skriver kommunalråden: "Hur kan en myndighet ta ett sådant här beslut som totalt saknar en konsekvensanalys värd namnet? Vi vill inte påstå att deras (Jordbruksverkets) beslut är flagrant men det är så vi känner."

Vidare talar kommunalråden om en rigid inställning från myndigheternas sida gällande sin syn på verkligheten, ett förhållningssätt på verkligheten med devisen "att om inte kartan och verkligheten stämmer överens så gäller kartan!"

Och beslutet att utelämna de 5 Leader-områdena strider mot tanken om att hela Sverige ska leva, anser brevskrivarna. "Landsbygden är inte någonting som ligger där borta i periferin. Landsbygden är just precis här, där 440 000 invånare har sitt hem och sin vardag", skriver kommunalråden.

Nu kräver kommunalråden att en konsekvensanalys av beslutet av hur EU-pengarna inom leader-områdena ska fördelas genomförs, och att en dialog mellan kommunerna/leader-områden och berörda myndigheter inleds med ett klimat där detta beslut "som skapats under tillfällig kompetensskugga" kan rättas till.

Irja Gustavsson (S).
Solveig Oscarsson (S).
Annalena Järnberg (S).
Ewa-Leena Johansson (S).

Mer läsning

Annons