Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska avfallet minska

Återbruk kommer att arbetas in i kommunens nya avfallsplan. Tanken är att den totala mängden avfall ska minska.

Annons

Kommunstyrelsen fattade nyligen beslut om att upprätta en ny avfallsplan och ett första utkast ska vara klart för remiss under augusti. Arbetet med den nya avfallsplanen syftar till att utveckla en god resurshållning i Lekeberg.

I avfallsplanen ingår även taxeförslag och renhållningsföreskrifter. Ett redan antaget miljömålsprogram har som ett mål att minska avfallsmängden och då måste flera åtgärder vidtas.

En sådan är att införa ett system för återbruk och återanvändning som sparar resurser och ger bättre miljö. Främst är det avfall som lämnas vid återvinningscentralen som kan vara aktuellt. Exempel är hushållsmaskiner, hemelektronik, vitvaror med mera. Mycket av det som lämnas är fullt brukbart.

Men att införa återbruk kräver bland annat en lämplig lokal för sortering och eventuell reparation. Arbetet kan komma att skötas av kommunens arbetsmarknadsenhet i samarbete med olika hjälporganisationer menar Teknik- och serviceavdelningen som nu fått i uppdrag av kommunstyrelsen att arbeta in återbruk som en naturlig del i den kommande avfallsplanen.

Mer läsning

Annons