Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu snurrar vårsäsongen i gång för folkdansarna

Klackarna i taket – säsongspremiär för Lindesbergs folkdansgille. De dansar varje måndagkväll i GHF-lokalen Gusselby och alla är välkomna att vara med.

Annons
Många dansare. Drygt 20 folkdansare slöt upp på vårsäsongspremiären. De träffas varje måndag kväll i GHF-lokalen i Gusselby och alla är välkomna att vara med.Foto: Thomas Eriksson

GUSSELBY. – Motionen och gemenskapen! 

Svaret kommer snabbare än ett polkasteg. Anna-Lena Börjesson började med folkdansen redan på 1970-talet när hon var 14 år.

– På den tiden var det många tonåringar, berättar Anna-Lena som tar en liten andningspaus mellan svängarna. Schottis, hambo, slängpolska. Agneta Nilsdotter snurrar så att håret flyger.

– Man tränar både hjärna och kropp. Det är verkligen jättekul. Du kan vara hur trött som helst när du kommer hit, men så blir du upplyft. Och bland det bästa av allt är ju att vi har levande musik, förklarar hon.

Folkdansarna brukar också uppträda en del. Däribland midsommarafton – då är det på sju ställen, berättar Laila Harjukoski. Alla är välkomna, gärna yngre och särskilt män för det är det brist på, berättar hon. Själv började Laila för 15 år sedan.

– Jag ville dansa, och så såg jag en annons och hoppade på det.

Gunvor Gustafson och Arne Evertsson turas om att leda danserna. Närmast väntar distriktets årsmöte 7 mars i Arenan.

– Då kommer nio folkdanslag hit och vi står som värd, berättar Arne.

Lindesbergs folkdansgille startade 1922.

Levande musik. För musiken står Sisko Salonen (nyckelharpa), Gertie Andersson (dragspel), Anders Norgren (fiol), Helena Björzén (fiol), Per-Erik Gustafsson (nyckelharpa).
Full snurr. För Agneta Nilsdotter är dansen bland det bästa hon vet, här i full sväng med Anders Luth i bakgrunden.
Dansledare. Gunvor Gustafson leder dansen. Hon och Arne Evertsson brukar turas om med den uppgiften.
Arne Evertsson, ordförande Lindesbergs folkdansgille.

Mer läsning

Annons