Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu stänger härbärget i Adolfsberg

Totalt 80 personer har bott på härbärget Vinternatt för EU-migranter i Adolfsberg under de tre månader som det varit öppet. På onsdag stängs härbärget för denna gång.

Annons
Avslutning med tal av Gudrun Aronsson på Adolfsbergsgården.Foto: Daniel Patiño Flor

Dan Palade äter sakta på en bit tårta med gul marsipan. Han pratar, till skillnad från många andra EU-migranter runt bordet, engelska.

– Vi lär oss inte det i skolan. Jag har kollat mycket på engelska nyheter. BCC, förklarar han.

Dan Palade är en av de 80 EU-migranter från Rumänien och Bulgarien som bott på härbärget ”Vinternatt” sedan den 14 januari.

På måndagskvällen serverades det tårta och kaffe i Adolfsbergsgården som en avslutning för projektet som nu, när nätterna inte är lika kalla, kommer att avslutas.

– Den här platsen har varit väldigt viktig, speciellt på vintern, för människor som inte har någonstans att bo, säger Dan Palade.

Han säger att det är första gången han kommit till Sverige. I Rumänien finns hans fru och sexåriga barn kvar. Det finns inget att leva på där berättar han. Så Dan Palade tigger på Örebros gator. Han säger att han skäms.

– Jag har kommit hit för att jag vill jobba, och det ska vara legalt, säger Dan Palade som inte hittat något jobb ännu.

Härbärget Vinternatt har haft tolv platser och en gång i veckan har EU-migranterna fått ansöka om en plats. Varje natt har där också funnits personal och totalt har uppemot 140 volontärer engagerat sig.

– Jag bryr mig ännu mer nu om dem som har det svårt. Jag har kommit närmare och vill göra mer, säger volontären Gudrun Aronsson.

– Det här har verkligen berört mig, fortsätter hon.

Bakom projektet står kyrkorna i Örebro och det har drivits av organisationen Hela människan. Även om härbärget nu stänger finns planer på att öppna det till nästa vinter igen.

– Tanken var att stilla en nöd som fanns och det känns det verkligen som att vi har gjort. Totalt har vi haft 898 gästnätter, säger Josefin Stålbert, projektledare för Vinternatt.

Efter att Dan Palade ätit upp sin tårta ber han om ordet och uttrycker sin tacksamhet mot Hela människan och kyrkorna i Örebro. För Dan Palade fortsätter nu tiggeriet i Örebro.

– Jag kommer att stanna här ett tag till, säger han.

Mer läsning

Annons