Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar seriespelet i division 3

Hällefors IK, Fellingsbro/Frövi IK, Guldsmedshytte SK och Nora HC är redo. På fredag kväll startar seriespelet i ishockey division 3 V/Ö B 2014–15.

Annons
Klart för seriestart. Division 3-hockeyn startar den 10 oktober. Hällefors IK och Fellingsbro/Frövi IK är lag som kan förväntas prestera bra resultat. HIK är ett starkt lag i grunden, FFIK toppar med nyförvärv från division 1.

Totalt elva lag ska göra upp om placeringarna i treans hockeyserie. Fyra av lagen i serien är från norra Örebro län, nämligen HIK, GSK, FFIK och Nora HC. Efter att de ordinarie 22 omgångarna i serien har spelats klart i februari väntar kvalserie (med möjlighet till en eventuell plats i en högre division i hockeyligorna) för de bästa lagen i tabellen.

Hur serien kommer att bli, och hur lagen kommer att prestera, går det förstås bara att spekulera om. HIK, som vann division 3-serien säsongen 2013–14, kan förväntas bjuda på ett starkt lag även till denna säsong, nu med en ny tränare dessutom.

GSK, tabelltrea 2013–14, har inte riktigt fått ihop den trupp de hade i förra säsongen. FFIK toppar sitt lag med nyförvärv från division 1-hockeyn. Nora HC har problem att få ihop ett fulltaligt lag.

I Hällefors IK finns nu förstärkning i form av den nya tränaren Björn Eriksson, som tidigare arbetat som tränare i Järfälla hockey. Han är anställd av klubben i tre år och ska jobba såväl med A-laget som att utveckla kansliet och ungdomshockeyn.

HIK vann serien förra säsongen och spelade även kvalseriespel till division 2. I kvalserien nådde dock inte Hälleforslaget hela vägen fram.

Björn Eriksson tror stort på Hällefors IK som lag även inför denna säsong.

– Internt har vi en målsättning på topp tre. Och vi siktar även på play off. Jag har inte ett krav på mig som ny tränare att ta laget till division 2, men jag tror helt klart att laget är kapabelt till att klara detta, säger Eriksson.

Taktiken inför seriepremiären är att öppna med mer bredd på truppen än tidigare, men med möjlighet till rockader och mer spelartoppning i början av februari om det behövs. Mycket energi har lagts på fysträning och att öva snabba spelvändningar.

– Det finns mycket kunskap i laget och vi bygger vårt spel på att åka skridskor. Nu höjer vi nivån, inför en ökad disciplin och driver upp speltempot ytterligare.

På fredag kväll inleder HIK serien med ett bortamöte mot Hallstahammars HK.

– Matchen blir ingen walk in the park, vi har förlorat där tidigare, men nu tror jag vi kommer att överraska Hallstahammar med det starka lag vi kommer med, säger Eriksson.

FFIK, med tränaren Johan Sörén, hoppas stort på de förstärkningar som har skett på framförallt försvarssidan i FFIK med nyförvärv från division 1 Arboga.

– Vi har värvat tre backar från Arboga division 1, Martin Lind, Jens Pettersson och Oskar Martinsson, samt forwarden Niklas Jakobsson som också inledde i Arboga i fjol men som klev av på grund av studier. Dessa fyra nya spelare kommer helt klart att märkas i vårt spel, säger Sörén.

– Vi kommer att få en riktigt spelstark förstafemma där tre av de nya spelarna ska ingå. Oskar Martinsson spelar i andrafemman.

FFIK:s mål är kvalspel. Lagets första match sker på fredag på bortais mot IFK Hallsberg Hockey.

– Hallsberg är nya i serien så vi vet absolut ingenting om dem, säger Sörén.

GSK siktar på topp fem, helst play-off.

– Vi är tyvärr inte riktigt lika starka just nu som laget var i slutet av förra säsongen. Men vi är ett lag som brukar växa under seriespelets gång, säger GSK-tränaren Mats Eriksson.

– Det offensiva spelet är vår styrka och efter jul var vi nog det starkaste laget offensivt även om vi inte nådde ända fram då.

Spelartruppen ser i stort ungefär ut som förra säsongen, med några enstaka förändringar.

– Vad dessa förändringar kan betyda kvalitetsmässigt är för tidigt att säga.

GSK spelar sin första match först den 17 oktober, då på bortais mot Fellingsbro/Frövi IK.

– Hur den matchen kommer att gå är svårt att säga. FFIK brukar få ihop ett hyfsat lag, säger Eriksson.

Morgan Hermansson, assisterande tränare i Nora HC, berättar om problem med att få ihop ett fulltaligt lag.

– Bland annat skulle vi behöva några backar till. Men ljuspunkten inför säsongen är att vi har klart med vår nya tränare Anders Johansson. Han var på gång redan i mars i år men så blev det förhinder, säger Hermansson.

– Men vi har en bra trupp med god sammanhållning. Vi har även en nygammal kraft tillbaka i klubben med Anders Blomkvist.

– Målet för säsongen är en sak, det realistiska en annan. Men vi siktar på att spela vidare i kvalet, men det är osäkert att vi klarar detta mål, säger Hermansson.

Nora HC startar säsongen på bortais mot Sala HK på fredag kväll.

– Det blir en höjdare. Där har vi utkämpat många duster. I Sala gäller det alltid att stå upp för laget, säger Hermansson.

Mer om div 3-serien

Lagen i division 3 V/Ö B: Hällefors IK; Nora HC; Fellingsbro/Frövi IK; Guldsmedshytte SK; Hallstahammars HK; HC Örnen; IFK Hallsberg Hockey; Kungsörs IK; Sala HK; Skultuna IS; Vretstorps IF.

Första hemmamatcherna för lagen i Bergslagen: 17/10 kl 19 Hällevi: Hällefors IK–IFK Hallsberg Hockey. 17/10 kl 19 Carlssonhallen: Nora HC–Kungsörs IK. 17/10 kl 19 Fellingsbro ishall: Fellingsbro/Frövi IK–Guldsmedshytte SK. 24/10 kl 19 Råsshallen: Guldsmedshytte SK-Hällefors IK.

Mer läsning

Annons