Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu webbanpassas MTB-leder i Bergslagen

Mountainbikelederna i Bergslagen blir nu mer internetanpassade.– Bland annat kopplar vi ihop lederna med webbtjänsten Strava och kommer på så vis kunna ha tävlingar i gång på leden hela tiden, säger Katarina Rönnbacka Nybäck.

Annons
Uppkopplad sport. Upplevelsen på cykellederna ska breddas, med internet. Det ska tävlas på olika delsträckor på lederna, och cyklister ska skicka fotografier från sina cykeläventyr till den nya webbsidan för Bergslagen cycling i Örebro län.

Hjulsjö, Pershyttan/Nora, Lindesberg, Ånnaboda, Lekeberg och Askersund. Sex platser med MTB-leder som ingår i konceptet Bergslagen cycling med Region Örebro län i samverkan med kommuner, föreningar och andra aktörer i länet.

Katarina Rönnbacka Nybäck är utvecklingsledare för cykelturism i Region Örebro län.

– Vi utvecklar hela tiden cykelledsystemen och jobbar för att nätet med cykelleder breddas med fler leder. Till sommaren har vi till exempel en ny led på gång i Kumla. Och i Hjulsjö utvecklas MTB-lederna hela tiden.

Bergslagen Cycling omfattar hela länet och namnet kommer från att de första mountainbikeområdena i länet hade sitt ursprung i Bergslagen. Dessutom finns MTB-områdena till största delen i samma områden som de olika etapperna av Bergslagsleden.

– Nu har vi precis öppnat vår nya webbsida. Det gjorde vi i samband med Vildmarksmässan förra helgen.

Med Strava, som är en träningstjänst för cyklister och löpare med webbinteraktivitet och mobilapp, ska det dessutom tävlas framöver på MTB-lederna.

– Vi kommer successivt bygga ut Strava längs de olika lederna. Både på kortare sträckor, som till exempel en uppförsbacke, och för hela ledsträckor.

Med webbverktyget så klockas cykeltiderna när cyklisten kör på den Strava-länkade sträckan. Och läggs ut på internet på bergslagencycling.com.

– På så vis kommer vi kunna ha tävlingar på gång hela tiden, med till exempel topp 3 i damklass och i herrklass som uppdateras på webbsidan.

På den nya sajten arrangeras nu även månadstävlingar för cyklisterna. Med vinstchanser.

– Vinsterna i vår första månadstävling nu i mars är till exempel kartor över MTB-lederna och cykeltröjor som vi har tagit fram. Och sedan ska vi ha en ny tävling på sidan varje månad.

Dessutom ska fotogallerier från MTB-lederna knytas till sajten. Detta via webbtjänsten Instagram.

– Cyklisterna dokumenterar sin cykling på lederna med foton som de haschtaggar till vår sida.

Den nya webbsajten har också allmänt fräschats upp i design och användarvänlighet.

Verksamheten med mountainbike-läger byggs ut i år också.

– Våra MTB-läger för tjejer är väldigt populära och blir fullbokade. I år kör vi två MTB-läger för tjejer i maj samt en mixed MTB-weekend den sista helgen i juni. Där killar alltså också får vara med.

Kolla in Bergslagen Cyclings webbsida via denna länk:

- Vi kommer att ha tävlingar på gång hela tiden kopplat till vår webbsida för MTB-cykling, säger Katarina Rönnbacka Nybäck, utvecklingsledare för cykelturism i Region Örebro län.

Mer om cykellederna och Bergslagen cycling

Bergslagen cycling har enhetligt skyltade mountainbikeleder och graderingssystemet för lederna är de samma över hela länet. Det betyder att en blå led är lika lätt eller svår i Pershyttan som i Askersund. Detsamma gäller gradering för övriga leder. Vissa av leisurelederna är skyltade, men skyltningen kan skilja sig mellan destinationerna. Roadbikelederna saknar skyltning. Alla leisure- och roadbikeleder finns på karta och som GPS-rutt.

Bergslagen cycling är ett samarbete mellan Region Örebro län och destinationer och kommuner i Örebro län. Cykellederna finns i hela länet.

Mer läsning

Annons