Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skola ska ersätta Stadsskogsskolan

Höstterminen 2016 ska en helt ny grundskola i Lindesberg stå klar för inflyttning och ersätta Stadsskogsskolan. Det bestämde kommunfullmäktige i tisdags.

Annons

– Det går att genomföra, men då måste vi komma i gång och ha en beställning direkt efter jul, säger Roger Sixtensson, vd på kommunens fastighetsbolag. Förslaget på en ny skola kom vid sittande bord på kommunfullmäktige från de borgerliga allianspartierna. Vid mötets slut var det med även i majoritetens förslag.

– Vi politiker har lovat i omgångar under två mandatperioder att göra något åt Stadsskogsskolan. Åren går och vi vill inte hamna i ett akutläge som exempelvis arenabygget, säger oppositionsråd Pär-Ove Lindqvist (M).

Arbetsmiljöverket dömde ut Lindeskolans idrottshus och då blev det bråttom med ett nybygge som diskuterats i 20 år.

– Vi har haft Tuab:s styrelses uppdrag att räkna på ett nybyggnation jämfört med en renovering av Stadsskogsskolan, säger Sixtensson.

Svaret har blivit att det blir billigare med nytt. Nuvarande skolas planlösningar passar inte dagens pedagogik. Därför skulle en renovering också innebära omfattande ombyggnationer. De skulle få utföras i två etapper.

En ny bättre disponerad skola skulle kunna krympas från nuvarande 8 000 kvadratmeter till dryga 6 000. Då är det ändå en viss överdimensionering i hopp om fler barnfamiljer i Lindesberg framöver än vad prognoserna säger.

Vid ett nybygge slipper man även ifrån evakueringslokaler

Var en den nya skolan ska ligga är inte klart.

– Det går att bygga vid nuvarande skola eller var som helst. Exempelvis nära Brotorpsskolan eller Lindeskolan. En avgörande faktor är logistik och samordningseffekter, säger Pär-Ove Lindqvist.

Stadsskogsskolan stod klar för inflyttning och togs i bruk 1978. Under ett tiotal år har renoveringsbehovet diskuterats utan att några beslut fattats förrän nu.

Mer läsning

Annons