Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turer i KFÖ-härvan

Polisutredningen om misstänkta mutor inom Örebro kommuns fastighetsavdelning, KFÖ, både läggs ner och fortsätter.

Annons

– Samtidigt som jag lägger ner en del har vi hittat helt nya saker som ska utredas. Så sista ordet är inte sagt, säger kammaråklagare Anna Remse på Riksenheten mot korruption.

Sedan NA förra året granskade KFÖ beslutade kommunen att polisanmäla två anställda misstänkta för mutbrott.

– Den delen av utredningen läggs ner. Polisutredarna har gjort ett omfattande jobb och förhört många personer, men det finns inga bevis. Utredningen ledde dessutom till att två andra, en kommun-anställd och en leverantör, delgavs misstanke om brott längre tillbaka i tiden. Inte heller i de fallen finns bevis. Men däremot har vi upptäckt annat vi tycker är märkligt och vill granska närmare, säger Anna Remse till NA.

Vad är det nya som hittats?– Det är sådant som ger anledning till granskning. Men eftersom vi är i ett så tidigt skede av den utredningen kan jag inte säga mera. Om ett par veckor kan jag troligen lämna fler uppgifter.

Sedan Örebro kommun i höstas gjorde två anmälningar om misstänkta mutbrott har utredningen letts av Riksenheten mot korruption och utförts av utredare på Eko-roteln hos Örebropolisen.

Bevis saknas

– Sammantaget kan man säga att de misstankar som fanns inte hade täckning av uppgifter vi fick fram i utredningen. Vi har vänt på alla stenar men det har inte gått att komma vidare och finns inte bevis och därmed inget underlag för åtal, säger Anna Remse.

Under utredningens gång riktades också misstankar mot ytterligare en kommun-anställd och en leverantör.

– Det var misstankar som gällde händelser långt tillbaka i tiden. I det fallet har jag också beslutat lägga ner utredningen.

Återstår gör det tredje fall som upptäckts under utredningens gång.

– Utredarna tittar nu närmare på olika uppgifter. Om ett par veckor räknar jag med att ha ett underlag för att veta hur vi ska göra med den delen.

Mer läsning

Annons