Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obetalda böter en av orsakerna till att 12 719 länsbor är skuldsatta

Obetalda felparkerings-avgifter, underhållsstöd och böter. Länsinvånarna har drygt två miljarder kronor i privata skulder hos kronofogden.

Annons

länet. Att glömma att betala in en räkning är inte ovanligt. Inte minst i semestertider kan fakturor lätt bli liggande och skulderna växa.

– Ibland skickar företagen inte ut någon riktig betalningspåminnelse in-nan de lämnar in fakturan till oss vilket gör att det är lätt hänt att hamna i våra register, säger Per Andersson enhetschef på Kronofogdemyndigheten.

Har myndigheten väl registrerat fakturan växer beloppet snabbt. En skuld som inledningsvis var under hundralappen kan genom påminnelseavgifter, inkasso- avgift och kronofogds- avgifter uppgå till närmare tusen kronor. Enligt statistik från Kronofogden är det därför vanligt att skuldsatta personer har flera ärenden registrerade. I Örebro län finns i dag 12 719 privatpersoner registrerade vilket innebär något fler än förra sommaren. De flesta återfinns i Örebro medan endast ett fåtal Laxåbor är skuldtyngda.

Den vanligaste skulden är underhållsstöd där varje obetald månad registreras som ett nytt ärende.

Till de vanligare skulderna hör också tv-avgifter och skattekontot, men även tillfälliga fakturor så som felparkeringsavgifter och böter är återkommer ofta.

– När det inte är en återkommande faktura handlar det ofta om slarv. Många lägger helt enkelt inte lika stor vikt vid böter som att betala hyran, säger Per Andersson.

Mer läsning

Annons