Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öbo och Asplunds ihop - bygger studentlägenheter

Öbo och Asplunds Fastigheter bildar ett gemensamt bolag för att bygga 113 studentlägenheter. Ett projekt på omkring 100 miljoner kronor.

Annons

Det kommunala fastighetsbolaget Öbo och Asplunds Fastigheter har fört samtal i ungefär ett år om att bilda ett gemensamt bolag för att bygga bostäder, där Öbo ska ha 49 procent och Asplunds 51 procent.

– Då var det en finansiell situation som var lite tuffare än vad den är nu, det har lättats under tiden. Tanken är att vi som en stark kommunal aktör hjälper till och underlättar för en annan aktör för att bygga bostäder och underhålla en god byggproduktion, säger Ulf Rohlén, vd Öbo, och tillägger:

– Det är ett ganska nytt koncept i Sverige. Jag känner inte till något annat.

Tidigare har Asplunds styrelse givit grönt ljus och på fredagen beslutade en enig styrelse i Öbo att genomföra projektet.

– Vi vill samarbeta och utveckla staden. Det behöver byggas fler bostäder. Nu testar vi det här samarbetet i nära förtroende. Det är väl reglerat och väl kollat med juristen. Förhoppningsvis lär vi oss en massa av varandra, säger Karin Sundin (S), ordförande i Öbos styrelse, och fortsätter:

– Det som ofta i vardagen är ett bekymmer för många fastighetsägare är att det är svårt att få till finansieringen för det är så dyrt att bygga. Det här är ett försök att hjälpa till i det arbetet så att alla tjänar på det.

Mats Domberg, styrelseordförande i Asplunds Fastigheter AB, påpekar att det är inte är något exklusivt erbjudande som bara de har fått från Öbo. Men det var de som nappade först.

– Varje byggprojekt i dag är ett risktagande egentligen. Det är svårt att bygga under 100 miljoner kronor och 100 miljoner är mycket pengar. Därför känns det här samarbetet naturligt för oss eftersom det ger en trygghet till hela projektet, säger han.

Ett gemensamt bolag bildas och 113 studentlägenheter ska byggas i Tybble. Det beräknas stå klart i januari 2016. Kostnaden ligger på runt 100 miljoner kronor.

– I samarbetsavtalet har vi en option i fem år från det att bygget är besiktigat att köpa ut Öbo, säger Mats Domberg,

Han ser att projektet ger dem en möjlighet att bygga, och även att det kan påverka Öbos dominans.

– I ett svenskt perspektiv är Öbo väldigt dominerande på marknaden. Om ingen privat bygger och Öbo bara bygger och inte säljer blir Öbo ännu mer dominant. Ur det perspektivet är det bra om det finns privat nyproduktion, säger Mats Domberg.

– Öbo tjänar på det därför att vi inte hade kommit i gång med projektet just nu för vi har fullt upp med de 350 lägenheter som vi har i produktion, säger Karin Sundin.

Mer läsning

Annons