Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om nattpersonal över hela Örebro

Nattbemanningen är ett stort problem inom äldreomsorgen. På många boenden behöver man vara fler.– Vi borde åtminstone vara en till, säger Maria Malmsten, som är enhetschef på Elgströmska huset.

Annons
På många äldreboenden i Örebro måste dementa lämnas ensamma under vissa delar av natten. (Personen på bilden har ingen koppling till texten.)

Nattbemanningen på äldreboenden är just nu en aktuell fråga. Södermalmshemmet har fått kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att de är för få på natten. Om det inte åtgärdas hotas vårdboendet av en straffavgift på en miljon kronor.

I går kunde na.se berätta att Ivo även kritiserat Skäpplandsgården, som drivs av Norlandia Care. De måste också se över sin nattbemanning, som myndigheten tycker borde vara fler än två anställda på 24 boende.

Men så här ser det ut över hela Örebro. På Rosenlund i Vivalla är man två i nattpersonalen på 39 boende, där hälften är dementa. Elgströmska huset, som sedan ett år tillbaka drivs av kommunen, har en personal på 20 brukare, allt som allt tar fyra anställda hand om 80 dementa på natten. På Rostahemmet är grundbemanningen fem personal på 92 boende, men där har enhetscheferna själva tagit beslut om att tillsätta ytterligare en anställd varje natt.

– Vi har tagit det från vår befintliga budget. Vi tyckte inte att det räckte med att bara var fem, säger enhetschef Anette Owén.

Flera enhetschefer som NA pratar med är kritiska till den resursfördelningsmodell som Örebro kommun använt sig av sedan 2003. I den regleras hur många årsarbetare varje äldreboende ska ha och modellen, anser man, är förlegad och räcker inte till.

– Jag har arbetat här sedan 1997 och då var vi fler. Nu är vi färre anställda som ska ta hand om de äldre som dessutom är sjukare än tidigare, säger Lisbeth Israelsson, assistent på Rosenlund.

– Vi borde vara fler både på natten och dagen. Det här har påpekats flera gånger men sedan händer inte så mycket mer, fortsätter hon.

Även Maria Malmsten tycker att fördelningsmodellen, som kallas säbo-modellen, är fyrkantig och borde ändras.

– Jag tycker att det vore klokt om det här kunde ses över. Som det är i dag har vi en för låg nattbemanning, säger hon.

Hur många skulle ni behöva vara?

– Nu är det en på varje våningsplan. När någon behöver hjälp, med till exempel en lyft, så måste man gå ifrån. Om man var åtminstone en till varje natt, som kunde gå runt och hjälpa till, så behövde inte personalen lämna sitt våningsplan, säger Maria Malmsten.

Är det någon fara för de gamla med tanke på den bemanning man har i dag?

– Någon fara tycker jag inte det är, men det skulle öka kvalitén om man var en till.

Läs NA-artikeln om Skäpplandsgårdens bemanning här!

Läs NA-artikeln om Elgströmska huset här!

Mer läsning

Annons