Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro hårt drabbat av djurrättsaktivister

Djurrättsaktivister drabbar Örebro näringsidgare hårt. Efter en häktning av en 21-åring misstänkt för olaga hot mot personer med koppling till läder eller pälshandeln i Göteborg kräver Svensk Handel krafttag mot militanta djurrättsaktivister.

Annons
Mirza Kikic städar upp efter att hans butik vandaliserades.

I likhet med fallet i Göteborg har Örebro drabbats hårt av attacker mot restauranger, kött-, fisk- och klädbutiker. På nätsajten Bite Back, där djurrättsaktivister världen över rapporterar om vad de gjort. Hälften av 30 inlägg om djurrättsaktioner i Sverige har anknytning till Örebro.

Detta lades upp den 21:a augusti.

”Läderbutiken attackerades med massor av tjära. Vi hällde ungefär en liter tjära genom brevinkastet eftersom de hade spikat för fönstren. ALF//DBF” (översatt från engelska)

Tjära kastades in

En liknande aktion drabbades Mirza Kikic för förra fredagen när sidofönstret på hans charkbutik på Rudbecksgatan krossades och två flaskor tjära slängdes in. Han ser vandaliseringen riktad mot småföretagare som ett jätteproblem.

– Vi som har små delikatessbutiker drabbas mycket hårdare än de större kedjorna. Jag kanske säljer en skinka i veckan medan en av de större matvarubutikerna säljer 100, säger Mirza Kikic.

Säkerhetschef Per Geijer på Svensk Handel anser att militanta djurrättsaktioner är ett problem som måste få mer uppmärksamhet. Det har blivit vanligare att aktivisterna ger sig på personer i deras hem och det här är något som han tycker är oacceptabelt.

– Att butiksägare angrips i sitt hem skulle vi aldrig acceptera i något annat fall. Det hade varit mycket enklare om de här hade haft på sig skinnvästar från mc-gäng, säger Per Geijer.

Hjälper inte

Men Mirza Kikic vet inte om hårdare tag mot djurrättsaktivisterna kommer att hjälpa.

– Oavsett hur man förklarar det verkar de inte förstå, de har ett helt annat sätt att se på det här, säger han.

Professor Kerstin Jacobsson vid Södertörns högskola har studerat djurrättsaktivister. Hennes bild är att de mest extrema prioriterar handling, inte att vinna stöd för kampen.

– För dem är det viktigast att leva renlärigt, på ett nästan religiöst sätt. Man kan bara förstå dem genom deras moraliska världsbild. De ser vår djurhållning som en Holocaust varje dag.

Mer läsning

Annons