Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kräver NCC på över åtta miljoner

Byggföretaget NCC krävs på 8,3 miljoner av Örebro kommun efter takraset på Trängens ishall i februari. Men vad som egentligen fick taket att rasa in är inte fastställt.

Annons
Dyr vinter. Örebro kommun vill ha åtta miljoner kronor av NCC för att taket på Trängens ishall rasade. ARKIVBILD: HÅKAN EKEBACKE

NA har tagit del av den utredning som gjorts efter att taket på Trängens ena ishall rasade in någon gång under natten mellan den 23 och 24 februari. Kommunen har tagit hjälp av företaget Structor för en oberoende granskning om varför taket rasade in.

Utredningen visar att skruvförbanden i konstruktionen var överutnyttjat med 10 procent även om taket skulle ha haft en normal snömängd. Dessutom borde de ha funnits fler skruvar i skruvförbanden.

Tre anledningar

Men trots det borde inte de så kallade takfackverken brustit. Utredningen menar att det kan finnas tre anledningar till att de faktiskt gjorde det ändå:

Efter att rapporten lämnats har Örebro kommun beslutat sig för att kräva NCC på 8,3 miljoner för kostander i samband med raset. NCC har i sin tur anlitat företaget Llentab.

– Men vårt krav är riktat mot NCC som är huvudentreprenör i det här ärendet. Hur de går vidare med det sen vet jag inte, säger Benny Fägerstad, driftchef på Örebro kommun.

Och de pengarna kommer att betalas ut?

– Nja det är väl inte omöjligt att NCC kommer att bestrida detta och att det i så fall kommer att bli någon slags uppgörelse.

Henrik Landelius är affärschef på NCC i Örebro men är fåordig i kommentarerna till NA.

– Jag har inte sett utredningen från Structor än och kan inte kommentera några detaljer. Det jag kan säga är att jag är glad att ingen kom till skada och att vi även gör en egen utredning om vad som hände.

Hann inte skotta

Dagarna före raset hade det snöat kraftigt i Örebro och taket på ishallen han aldrig skottas.

– Vi hade 55 skottare ute från kommunen och prioriterade de stora bygganderna som just Trängens ishall. Men vi hann aldrig dit innan det rasade. Dessutom var det inget på som tydde på att det fanns risk för ras just där, säger Benny Fägerstad

Just nu håller kommunen på arbeta fram ett förslag om en ny hall och vad den ska innehålla. Den nya hallen planeras vara klar hösten 2011.

När det gäller takraset på Karlahuset håller Landstingsfastigheter på med en händelseanalys som snart ska vara klar.

Takrasen i vintras

Efter en ovanligt snörik vinter i länet rasade tak på stora byggnader i februari och mars.

Den 24 februari rasade taket in på en av hockeyhallarna vid Trängen i Örebro.

Den 26 februari rasade taket in på hockeyhallen Bernehov i Fellingsbro. Samma dag rasade taket in på ett ridhus i Latorp.

Den 18 mars rasade taket in till en gymnastiksal i Karlahuset i Örebro

Som tur var kom ingen människa till skada vid takrasen.

Mer läsning

Annons