Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroaren Carl Olof överlevde Titanicolyckan

Passagerarfartyget Titanic gick till botten natten till den 15 april 1912. 1495 av 2207 människor ombord dog. Drygt 700 personer överlevde. Bland de överlevande fanns den 21-årige örebroaren Carl Olof Jansson.

Annons
Carl Olof Jansson var en av drygt 700 som överlevde Titanic-katastrofen. 1 495 människor dog.

Carl Olof föddes i Västergötland, men flyttade till Örebro och tog jobb på Bröderna Erikssons snickerifabrik. På hemsidan titanicnorden.com finns en biografi över Carl Olof Jansson, där det berättas att han för att slippa värnplikten valde att emigrera till Amerika, och att han såg fram emot resan till ”det förlovade landet” i väst.

Därefter följer dramatisk läsning.

Carl Olof beskriver hur Titanic krockade med isberget, och hur han försöker få med sig saker ur sin hytt samtidigt som vattnet börjat att forsa in. Vid livbåtarna fick han ingen plats: kvinnor och barn först.

En nedfallande skorsten tvingade Carl Olof att hoppa av båten, ner i det fryskalla vattnet. Han kämpade för att få fatt i en flotte eller bråte att hålla fast vid. Många överlevde inte. De som inte drunknade riskerade att frysa ihjäl.

Nödraketerna som sköts iväg från Titanic syntes inte från närliggande fartyg. Istället skulle det ta flera timmar från krocken med isberget innan fartyget Carpathia kom till undsättning för de överlevande som hamnat i livbåtar eller i vattnet.

Läs mera om Carl Olof Jansson:

På engelska

På svenska

Mer läsning

Annons