Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskare blev grundlurad av kollega

Hade Örebroprofessorn Scott Montgomery vetat vad som pågick hade han aldrig deltagit i forskningen. Han hade också slagit larm om forskningsfusket. Under 90-talet arbetade Montgomery för en forskare som förfalskade sina resultat.

Annons
Blickar framåt. Numera har Scott Montgomery ingen kontakt med Andrew Wakefield. Bild: per knutsson

Örebroprofessorn arbetade för forskaren Andrew Wakefield i London. Under slutet på 90-talet spreds Wakefields forskningsrön i media.

Larmen om att mässlingvaccinet MPR kunde orsaka autism och inflammerad tarm hos barn fick en chockverkan på många småbarnsföräldrar. De påverkades av larmrapporterna och MPR-vaccinering blev starkt ifrågasatt.

För en tid sedan avslöjade journalisten Brian Deer i tidskriften British Medical Journal att Andrew Wakefield måste ha förfalskat resultat för att kunna komma fram till sina slutsatser.

Avslöjandet väckte starka känslor hos Scott Montgomery.

– Jag blev extremt besviken och kände ilska, berättar Örebroprofessorn för NA.

I dag är Scott Montgomery professor i klinisk epidemilogi vid Universitetssjukhuset i Örebro. Han har lagt historien med de förfalskade forskningsresultaten bakom sig.

Örebroprofessorn har inte talat med Andrew Wakefield på fem år och han försöker inte dölja att han blev lurad av Wakefield.

– Forskarvärlden får aldrig sänka garden mot fusk, säger Scott Montgomery.

Grunden för god forskning måste hela tiden hållas levande. Han nämner två viktiga faktorer som är viktiga för att förebygga fusk:

1) Att medlemmarna i ett forskarteam öppet redogör sina resultat för sina kolleger. Det ska inte finnas några hemligheter.

2) Att all information som ligger till grund för ett forskningsresultat öppet redovisas så att det kan granskas.

Nu arbetar Scott Montgomery vidare med egen forskning, som bland annat handlar om farlig övervikt.

I sin tjänst på Universitetssjukhuset undersöker han om farlig övervikt senare i livet kan ha samband med barns tidiga utveckling.

Han har hittat tecken på att barn som blir svårt överviktiga som vuxna kan ha sämre finmotorik som små.

– En slutsats man kan dra av resultaten är att det är viktigt med tidiga insatser, säger han.

Flera forskare blåsta

1998: Den brittiska vetenskapliga tidskriften The Lancet publicerar en studie som visar att barn kan utvecka både inflammation i tarmen och autism av MPR-vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund. Andrew Wakefield får stort genomslag. Många föräldrar blir uppskrämda.

2002: Rädslan visar sig i statistiken. Färre barn MPR-vaccineras. En ny dansk studie visar att det inte finns några samband mellan vaccinet och autism.

Journalisten Brian Deer börjar undersöka Wakefields forskning och lägger fram bevis i tidskriften British Medical Journal. Wakefield måste ha fuskat och förfalskat sin forskning, visar Deers avslöjande.

Wakefield hade tolv medförfattare. Deers slutsats är ändå att det bara är Wakefield som fuskat och förfalskat sina resultat.

Flera svenska forskare har samarbetet med Wakefield under någon period.

British Medical Journal kräver nu att samtliga vetenskapliga artiklar av Wakefield med medförfattare granskas. Det rör sig om 112 artiklar.

Källa: Åke Spross ”Forskare dras in i fuskhärva”, Upsala Nya Tidning.

Mer läsning

Annons