Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskare: Inför parallell valuta

Att införa en parallell valuta skulle kunna lösa Greklandskrisen. Det menar örebroforskaren Panagiotis Mantalos som blev inbjuden till det grekiska parlamentet för att presentera sitt förslag.

Annons

I veckan skrev tidningen Dagens Industri om att Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble föreslagit att Grekland skulle införa skuldsedlar, ett betalningsmedel för bland annat räkningar och löneutbetalningar, men inte för att betala av skulder till utlandet.

Förslaget kommer från Panagiotis Mantalos, lektor i statistik vid Örebro universitet. Han presenterade det i mars som ett försök att lösa krisen i den grekiska ekonomin. Förslaget lades fram vid två seminarium på universitetet och publicerades på nätet och i International Journal of Financial Crisis and Black Money.

Kort därefter blev Panagiotis inbjuden av PM Demetri Kammenos, ekonomisk talesman för Parti Anel, att tala i parlamentet i Aten. PM Demetri Kammenos ville veta mer om förslaget.

– Jag pratade med honom i tre timmar. Han var jättenöjd och sa att han skulle ta upp det med Greklands riksbank, säger Panagiotis som själv är grek och kom till Sverige på 90-talet.

Vad som har hänt med förslaget efter mötet vet han inte. Men han har sett att liknande förslag har dykt upp i olika tidningsartiklar, nu senast i Dagens Industri.

– De använder samma ord som i mina papper.

Panagiotis menar att Greklands största problem är effekterna av åtstramningarna, den akuta likviditeten, och den växande förlusten av skatter på grund av politiska åtstramningar.

Enligt hans förslag skulle den grekiska centralbanken på uppdrag av regeringen trycka upp en ny sorts valuta, "@-Euro" som han kallar den. Valutan skulle inte kunna användas till att betala av statsskulder, men den skulle kunna skapa stabilitet i landets interna ekonomi och skapa nya jobb.

– Den grekiska regeringen behöver i dag mer pengar, samt ett system för insamling av skatter från både den vita och svarta ekonomin.

@-Euro skulle användas via ett betalkort och enbart i Grekland. Man skulle kunna köpa alla varor och tjänster för sitt dagliga liv med kortet, men inte ta ut pengar i en bankomat.

Regeringen skulle göra en del av utbetalningen av statliga löner i @-Euro. Efter sju år skulle ”pengarna” återgå till staten och försvinna. Då skulle ekonomin förhoppningsvis ha stabiliserats.

Panagiotis planerar nu att utveckla förslaget mer, bland annat undersöka hur det skulle kunna skapa fler jobb.

Mer läsning

Annons