Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroforskning: Bedömningsinstrument ger bättre utredningar

Med hjälp av ett strukturerat bedömningsinstrument är det lättare att göra bra utredningar inom socialtjänsten. Det visar en studie gjord av Örebroforskarna Anna-Karin Andershed och Henrik Andershed.

Annons
Arkivfoto: Lars Pehrson /SvD/SCANPIX.

Ester är namnet på ett särskilt bedömningsinstrument som Anna-Karin och Henrik Andershed har tagit fram och utvecklat under flera års tid.

Anna-Karin Andershed är universitetslektor vid institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete på Örebro universitet. Henrik är verksam på samma institution och är professor i psykologi, liksom docent i kriminologi.

60 socialsekreterare har ingått i studien. Alla har haft till uppgift att bedöma situationen för en 14-årig pojke. 30 har använt sig av Ester - 30 har fått klara sig utan bedömningsinstrumentet.

Studien visade att de som använde Ester kunde upptäcka fler så kallade risk- och skyddsfaktorer.

- Instrumentet bygger på forskning och när socialsekreterare använder det får de hjälp att fokusera på den information som vi vet från forskning kan bidra till bättre insatser och bättre resultat, säger Anna-Karin Andershed i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons