Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebropolisen: "Vi är steget före"

Polisledningen i Örebro anser att flera av kraven i en ny statlig utredning om polisarbete redan är uppfyllda i Örebro län.
– På flera punkter har vi hamnat steget före, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Annons
Carin Götblad.

"Kriminella grupperingar" heter utredningen där länspolismästare Carin Götblad, Stockholm, är ordförande. Förslagen lämnades till regeringen på onsdagen. Ett går ut på att särskilda poliskontor ska finnas i större bostadsområden.

– Satsningen som nyligen startat i Vivalla i Örebro är helt i linje med vad utredningen föreslår. Dessutom har vi planer för en lokal satsning i Ljusnarsberg.

Utredningen vill också ha sociala insatsgrupper med företrädare för polis, socialtjänst och skola.

– I Örebro finns samarbetsgrupper som jobbar på det sätt Carin Götblad vill.

Regeringen tillsatte utredningen för ett år sedan. Målet var att ta fram förslag mot kriminella grupperingar, allt från ungdomskriminalitet till grov organiserad brottslighet.

Då det gäller grov kriminalitet har Örebro, som en av nio orter i landet, sedan några månader en särskild aktionsgrupp mot grova organiserade brott. En grupp som jobbar mot kriminella nätverk, grovt våld, penningtvätt rån och med hot av olika slag.

Utredningen menar att med rätt metoder kan tillförseln av medlemmar till kriminella grupperingar stoppas. Men då krävs mera förebyggande arbete och bättre insatser för att motivera dem som vill lämna kriminella grupper.

Ett annat förslag är att polisen satsar på föräldratelefoner dit oroliga kan ringa och få svar på frågor om ungdomar och kriminalitet, även anonymt.

– En sådan telefon har vi inte och där anser jag att det kan finnas andra alternativ. Viktigt är att polisen är väl synlig ute bland människor. Då skapas förtroende så att folk kan vända sig till oss också på andra sätt än via en särskild telefonlinje, säger Torbjörn Carlson.

Det finns också krav på lättnader i socialtjänstens sekretess så att polisen kan få uppgifter om personer under 21 år som befaras hamna i kriminalitet.

– Ett mycket bra förslag, säger Torbjörn Carlson.

Utredningen

I februari förra året tillsatte regeringen en utredning.

Den hade som mål att föreslå åtgärder mot kriminella gruppers etablering.

Länspolismästare Carin Götblad utsågs till särskild utredare med bistånd av expertis inom olika områden, bland annat företrädare för Brottsförebyggande Rådet, Kriminalvården, Rikskriminalen och Riksåklagaren.

Utredningen har nu lämnat sina förslag till

justitieminister Beatrice Ask.

Mer läsning

Annons