Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroskola firar kungligt jubileum med en egen bakelse

Napoleonbakelsen har du säkert hört talas om. Men Karl Johan-bakelsen, den kanske är något nytt? Detta är ett bakverk som Karl Johan-skolan ligger bakom.

Annons
Abbe Kurt, som äger konditori Vasa, visar Karl Johan-bakelsen. BILD: LARS-GÖRAN MÅNZON

I år firas ju Örebro 2010, det har gått 200 år sedan Karl XIV Johan valdes till kronprins i Örebro.

– Eftersom vår skola, Karl Johan-skolan, firar 10-år jubileum tänkte vi att det skulle vara kul med en eget bakverk, säger Kjell Lund, rektor för skolan.

Bakverket har stötts och blötts länge på skolan. Hur skulle det se ut? Vilken smak? Man provbakade med ett, tja, varierat resultat.

Den som rådde bot på det hela blev skolsköterskan Birgitta Agrell.

– Hon tröttnade på våra försök och sa okej, jag gör en bakelse. Birgitta är en hejare på att baka, säger Kjell, som själv hellre äter bakelser än bakar bakelser.

Allra först gjorde Birgitta en provbakelse.

–  Den blev vår prototyp. Sedan presenterade vi den för konditori Vasa, och de sade sig vara beredda att tillverka en sådan efter några modifieringar, säger Kjell Lund.

Så nu har skolan fått ett eget officiellt bakverk?

– Jajamän, vår representationsbakelse, säger Kjell Lund.

Fotnot: Karl Johan-skolan är en fristående grundskola, med elever från fjärde till nionde klass.

Mer läsning

Annons