Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outnyttjade forskningsmiljoner på Örebro universitet

På Örebro universitet ligger 226 miljoner kronor i oförbrukade forskningspengar. Summan steg med 66 miljoner kronor förra året på grund av läkarlinjens start.

Annons

Riksrevisionsverket har slagit larm: På alla universitet och högskolor landet runt ligger så mycket som nära 13 miljarder kronor i forskningspengar oförbrukade. Riksrevisionsverket har till uppgift att granska de statliga myndigheterna. Rapporten är kritisk och menar att de outnyttjade miljardbeloppen tyder på bristande effektivitetet. I andra analyser menas att det handlar om en förtroendekris för forskningen.

– Det är klart att forskning är en förtroendebransch liksom många andra branscher. Det handlar om att göra det man lovat att man ska, säger Jan Olsson, professor i statsvetenskap vid Örebro universitetet.

Om de outnyttjade forskningspengarna skadar förtroendet för lärosätena är för tidigt att säga ännu, menar han.

– Det beror helt på förklaringen. Jag kan tänka mig att en hel del av de outnyttjade pengarna beror på eftersläpningar.

Professorn förklarar fenomenet med eftersläpning så här: På varje universitetet finns en del rena forskningstjänster, men de är ganska få. De allra flesta forskare måste därför ansöka om forskningspengar från flera olika håll.

– Då blir det så att en mängd forskare har en massa olika ansökningar ute. Det kan vara ganska komplicerat att få allt att sammanfalla. Därför kan det bli eftersläpningar och pengarna blir liggande oanvända en tid. Det är inte så att pengarna blir liggande därför att forskarna inte vill ha dem.

Att summan ökade med 66 miljoner förra året beror på att landstinget och Örebro kommun sköt till pengar inför läkarlinjens start i början av året. Stig Forneng, planeringschef på Örebro universitetet, säger att de outnyttjade forskningspengarna också kan bero på att Universitetet har fler studerande nu än tidigare. Då måste forskarna prioritera undervisning istället för forskning.

Mer läsning

Annons