Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt blixtrande väder

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

I lördags registrerades ett antal blixtar över Sverige, från Skåne i söder upp mot Dalarna i norr. Att det händer så här tidigt på året och flera mil in över land är ganska ovanligt.

Annons

Anledningen till detta var att en varmluftsbubbla låg över landets södra delar. Detta medförde bland annat att det tidigare rekordet från Lund slogs. 19,3 grader varmt, vilket inte har hänt i mars sedan mätningarna började under 1700-talet. Sedan när en kallfront drog in över landet skapades instabilitet i luften som gjorde att varmluften steg och gav åskmoln, så kallat Cumulonimbus moln.

Det som händer när molnen växer är att det sker en separation av elektriska laddningar så att den undre delen av molnet blir negativt laddad och den övre delen blir positivt laddad. Exakt hur denna separation går till är ännu inte klarlagt, men den beror på att molndroppar, regndroppar och iskristaller rör sig upp och ned i molnet. När spänningsskillnaden blir tillräckligt stor mellan mark och moln sker en urladdning.

Urladdning kan ske inom molnet och mellan olika moln. Statistiskt är det vanligast att åska sker på en sommareftermiddag då solen har värmt upp luften vid marken som sedan börjar stiga och skapar ett Cumulonimbus moln. Men åska kan också i sällsynta fall förkomma på vintern.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons