Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På önskelistan 1971: Nakenbad i Svartån

1971 är året då tonåringarna i Örebro höjer sina röster och vill bada nakna i Svartån och ha ett tivoli i Karlslund. Politikerna ska inte kunna slingra sig undan.

Annons
1971. Ett tivoli vore fint, tyckte ungdomarna: Pia Rönnberg, i mitten, och Ewa Björkström, längst till höger. Läraren Kristina Blomé Andersson, till vänster.Arkivfoto: Håkan Ekebacke

Örebro. Stadsliv tittar i NA från april 1971. Politiker och stadsplanerare blir utfrågade av 400 elever på Vasaskolan.

Resultatet av dessa möten blir en utställning, ”Sprängning pågår”, som visas på Gamla Teatern.

Eleverna ställer frågor som: ”Varför river ni så mycket?”, ”Varför finns det så få ungdomsgårdar och diskotek?”.

I NA-reportaget, signerat Nils Andersson och Håkan Ekebacke, talas det om att eleverna har lärt sig att ställa frågor och kräva svar.

När vi skriver 1971 har ungdomar fått mer och mer utrymme i NA jämfört med tio år tidigare. Reportrar och fotografer är ute på stan och talar med tjejer och killar. De unga tas på allvar.

Miljöfrågorna är heta och många elever kräver att ”den lilla människan” ska få höja sin röst gentemot makthavarna.

Vasaskolans rektor, Eric Fallenius, pressas extra hårt av eleverna. Han är inte bara boss på skolan utan också fullmäktiges ordförande.

Eleverna Pia Rönnberg och Ewa Björkström, Ewa senare skådespelare, har jobbat extra mycket med elevutställningen. Ewa och Pia berättar för NA att samhällets höjdare tagit väl hand om dem, men ibland talat över huvudet på eleverna.

Vad säger ni läsare: Skulle en liknande utställning vara möjlig 2015? Vad säger Baastad och Sundin om och när unga pressar dem.

NAKET. ”Badning utan baddräkt tillåten” – en tonårsdröm från tidigt 70-tal. Förslag från Gisela Edquist och Britt-Marie Jonsson.
Boende. Hotell på önskelistan för 44 år sedan.

Mer läsning

Annons