Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På vilken sida om fjällen bor du?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Sten Laurin har ett öga för detaljer. Innan jag hunnit sätta mig vid min arbetsplats vinkar Sten att han vill visa något.

Annons

- Tyckte du att det var kallt på vägen hit?

- Ja, lite småkyligt svarade jag.

- Kolla här, i Norge hade de 20 grader redan kl.5 imorse, trots att det regnade.

Vi tittade på temperaturerna i områdena öster om Norges södra fjäll. Götaland, Svealand och sydöstra Norge. Där låg temperaturerna på mellan 5 och 10 grader. På västra sidan om fjällen 15 till 20. Detta har hänt förr och är effekten av så kallad föhn. Vi har åtminstone sedan i måndags haft sydostlig vind som när den strömmar mot Norska fjällkedjan tvingas stiga uppåt. Där uppe är trycket lägre. När luften sedan passerat fjällen tillåts luften sjunka ner till marknivå där lufttrycket då är högre.

En luftmängd som utsätts för ökande tryck värms upp och uppvärmningen kan ligga på runt 1 grad per 100 meter. I skolexemplets föhneffekt så regnar det på lovartsidan, detta på grund av att moln bildas eller blir kraftigare då luften stiger framför fjällen. Den luft som sedan transporteras över till andra sidan fjällen, d.v.s. läsidan blir både torrare med soligt väder och varmare. I dagens fall regnade det på läsidan men det berodde på ett lågtryck som närmade sig från Atlanten.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons