Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palmegrupp granskaren örebroares revolver

Rikskriminalens Palmegrupp visar nu stort intresse för en Smith Wesson 357 Magnum som en man i Örebro äger. Revolvern är exakt en sådan som användes vid mordet på statsminister Olof Palme. En kontroll visar att revolvern inte tidigare är kontrollerad av polisen och inte provskjuten.

Annons
Är det här mordvapnet?

Rikskriminalen fick på tisdagen uppgiften om vapnet efter att vapenägaren berättat för NA och ville att informationen omgående skulle vidare till Örebropolisen och utredarna. Han har ägt vapnet sedan 1986 men inte kunnat tro att det inte var kontrollerat av Palmegruppen, som gjort en stor genomgång av den typen av revolvrar.

En timme efter att gruppen fått informationen kontaktades vapenägaren av en polis i Palmegruppen och fick beskedet att vapnet inte är kontrollerat och av stort intresse. Han blev sedan kontaktad ytterligare en gång för att gruppen skulle vara säker på att han går att nå så att vapnet kan hämtas för kontroll och provskjutningar. Örebroaren köpte sin Smith Wesson i maj 1986, tre månader efter mordet på Olof Palme. Revolvern annonserades ut och han betalade 2 000 kronor. Han har licens och ett kvitto på köpet.

– I och med att licensen utfärdades tog jag naturligtvis för givet att vapnet var kontrollerat, säger ägaren och visar upp handlingarna från 1986. De är undertecknade av en polisintendent vid Örebropolisen och försedda med stämplar och med expeditionsavgiften på 300 kronor betald. På handlingen framgår också tillverkningsnummer och vem som är överlåtare samt att vapnet ska användas för målskjutning.

Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson har diskuterat med Palmegruppen. Han säger att det trots omfattande kontroll från gruppens sida kan finnas risk för att något vapen av den här typen inte blivit kontrollerat.

– Då är det förstås angeläget med kontroller på Statens kriminaltekniska laboratorium och provskjutningar. Hur det läggs upp blir Palmegruppens sak att avgöra.

Utredare från Palmegruppen har sagt till örebroaren att alla revolvrar av den här typen inte är kontrollerade.

Ammunitionen. Winchester Western .357 Magnum, Super-X. Det är samma mycket speciella ammunition som misstänks ha använts vid Palmemordet.
Den metalmantlade ammunitonen kan tränga genom metallföremål.
Hans Holmér, länspolismästare, håller upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum vid en presskonferens 1986.

Mer läsning

Annons