Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen på WUC: Allt ett spel för galleriet

Personal på WUC sågar såväl underlaget som förslaget om en nedläggning av skolan och flytten av program.

Annons
Under nedläggningshot. Wadköpings utbildningscenter.

– Majoritetens förslag har så stora luckor och så många frågetecken att det egentligen är orimligt att föra fram annat än som ett rent politiskt spel, säger Tord Helgesson, lärare på Wadköpings utbildningscenter.

Ignorerat alternativ?

Den politiska majoriteten vill lägga ned WUC. Personalen på skolan har protesterat kraftigt sedan de först blev informerade om förändringarna.

– Vi har ett alternativ som både ekonomiskt och pedagogiskt är bättre, men man ignorerar det. Oavsett hur dåliga siffrorna är eller vilka konsekvenser det ger handlar det om att Socialdemokraterna har gått till val på att Rudbecksskolan ska vara kvar, säger Tord Helgesson.

Det förslag som nu finns och underlaget till det tycker han är undermåligt. Tord Helgesson saknar såväl pedagogiska som ekonomiska konsekvensbeskrivningar och alternativ.

Han vill se plus och minus för alla skolor på lång och kort sikt.

– Man målar upp ett slags spel för galleriet, men beslutet är egentligen redan fattat. Man är inte intresserad av att seriöst titta på alternativ, säger han.

I personalens egen lösning till lokalminskningar behålls exempelvis WUC medan Rudbecksskolan töms på ungdomsprogram och fylls på med vuxenundervisning.

– Vi har sökt dialog med alla aktörer. Tjänstemän, politiker och andra. Alla ger samma besked. Vårt förslag är genomförbart, säger Tord Helgesson.

Har ni fått några reaktioner på det från Rudbecksskolan?

– Vi som personal tycker det är tråkigt att vi genom politikernas agerande i det här fallet ställer skola mot skola.

Inte krig mot kolleger

– Vi som kolleger har inte ett dugg intresse av att kriga mot kolleger på en annan skola. Men politiken har målat in oss i det här hörnet nu. Vi försvarar det som vi ser som ett mycket bättre alternativ, säger han.

Mer läsning

Annons