Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på en Bergslagsakademi

Just nu undersöks möjligheterna till att starta ett nytt samverkansorgan med namnet Bergslagsakademin.– Vi vill bredda möjligheterna till ökad samverkan för att utveckla region Bergslagen, berättar Inga-Britt Kronnäs, ordförande i intresseföreningen Bergslaget.

Annons
Mer fokus på Bergslagen. Med plan på uppstart av Bergslagsakademin. Integration och mångfald för ökad tillväxt i region Bergslagen är tänkt att bli det första arbetstemat för akademin.

Det är intresseföreningen Bergslaget som, tillsammans med några av sina medlemskommuner, står bakom förstudien som har inletts om en start av Bergslagsakademin.

– Intresseföreningen Bergslaget arbetar i första hand mot den politiska delen i Bergslagen för att främja utvecklingen i regionen. Med Bergslagsakademin vill vi hitta en bas för mer bred samverkan och då framför allt med högskolor och universitet, med näringslivet och de offentliga verksamheterna. Och målet är att skapa ett långsiktigt forum för utvecklingsarbetet för Bergslagen, säger Kronnäs.

Exakt hur Bergslagsakademin ska organiseras är inte klart, men den kommer till att börja med att ingå i intresseföreningen Bergslagets organisation.

– Vår förening startar många olika verksamheter, vi testar och ser hur de fungerar. Och finns intresse och möjlighet så kan våra initiativ senare utvecklas till verksamheter i egen form. Tåg i Bergslagen är ett sådant exempel på en egen verksamhet som startade på vårt initiativ.

Förstudien till Bergslagsakademin sker med pengar från Region Dalarna och länsstyrelsen Västmanland.

– Den 20 maj, i samband med vårt årsmöte, ska resultatet av förstudien presenteras för våra medlemmar, berättar Anders Edström, verksamhetschef i Bergslaget.

Då ska också ett beslut om den eventuella framtiden för akademin tas.

– Det kan bli så att förstudien blir underlag för en EU-ansökan om en huvudstudie om Bergslagsakademin, säger Edström.

Begreppet tankesmedja används för att beskriva hur Bergslagsakademin ska arbeta.

– Det är tänkt att bli ett kreativt forum där utvecklingsidéer kan testas. Exakt hur akademin ska jobba är inte bestämt, men vi har redan tagit ett beslut om ett första arbetstema för Bergslagsakademin och det är integration. Många av våra medlemskommuner har stora invandrargrupper i befolkningen och vi ska utreda hur vi kan utnyttja mångfalden för ökad tillväxt i vår region, säger Edström.

Förstudien sker på politiskt

initiativ från kommunerna Avesta, Hedemora, Smedjebacken, Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg.

–  Tanken är sedan att alla våra medlemskommuner erbjuds att verka inom Bergslagsakademin, säger Inga-Britt Kronnäs.

Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg är medlemmar i Bergslaget.

Ambitioner med Bergslagsakademin

Bergslagsakademin ska bli en aktör som ska påverka beslut som berör region Bergslagen i ett tidigt skede, bland annat före remissomgångar.

I förstudien ska frågor som medlemskommunerna anser vara mest angelägna att arbeta med fångas upp. Aktiviteter kring infrastruktur, ungdomars situation, industrins villkor och insatser för befolkningsutveckling har efterfrågats.

En styrgrupp för akademin med tjänstemän i kommunledningar har bildats.

Annons