Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platser behövs men Granhult öppnas inte igen

Beläggningen på landets ungdomshem är mycket högre än den brukar. För att lösa behoven gör man om förråd och kontor till boenderum. Men några tankar på att öppna Granhult som avvecklades i våras finns inte.

Annons
Det har funnits intressenter till lokalerna.Christer Pedersen, Statens institutionsstyrelse

Lokalerna på Granhult står tomma. Beslutet om nedläggning togs i slutet av förra året och under våren avvecklades ungdomshemmet.

För några år sedan gjordes en ombyggnad för närmare 20 miljoner så nu fanns sex låsta platser och sex öppna. När Statens institutionsstyrelse beslutade om nedläggning sades en av anledningarna vara att behoven på sikt skulle minska.

Nu har utvecklingen gått åt motsatt håll och överbeläggning är ett faktum.

Hur kunde man ta så fel?

– Det är inte riktigt med sanningen överensstämmande, det fanns många anledningar till att Granhult lades ner. Det är kommunernas socialtjänst som både skriver in och skriver ut ungdomarna på våra institutioner. Och det är väldigt svårt att prognosticera beläggningen. Historiskt har det svängt mycket snabbt från månad till månad, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör på Statens institutionsstyrelse.

– Det andra gällande Granhult är att vi har så många kostnadsdrivande krav på vår verksamhet. För att leva upp till det måste vi ha en viss storlek på varje institution. Vi ska ha skolverksamhet, hälso- och sjukvård och behandlingsprogram. Det kan inte bära sig på små ställen. Granhult hade röda siffror fem år innan nedläggning. Men sista året ökade beläggningen och det var svarta siffror i bokslutet.

Kommer Granhult att öppnas igen nu när behoven är så stora?

– Nej. Det är det svar jag kan ge just nu. Jag tror heller inte att det kommer att bli så. Just nu väljer vi skapa tillfälliga lösningar på befintliga institutioner. Det är en alltför stor apparat att dra igång nytt igen,

Är det bättre än att öppna en institution som ändå redan finns?

– Att ha så hög beläggning är så klart jobbigt för personalen, men vi har kompetent personal med ett otroligt engagemang. De gör allt de kan för att ha en bra verksamhet med hög kvalitet,

Är behovet störst för låsta eller öppna platser?

– Det är stora behov på båda. Men att ha 100 procents beläggning går inte. Vi skiljer ju på pojkar och flickor och det måste finnas platser att tillgå för båda. När våra ungdomar ska flyttas från låst till öppen plats måste det också finnas möjlighet. Så vi försöker ha 88 procents beläggning.

Hyreskontraktet för Granhult med ägaren Specialfastigheter gäller till 2024. Ska det bara stå och kosta pengar tills dess?

– Vi har förhandlingar för att hitta någon som vill ta över vårt kontrakt eller att vi ska kunna bryta det i förtid. Det har funnits intresse för lokalerna.

Mer läsning

Annons