Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Polisen får gärna hämta revolvern"

Örebroaren är vapenintresserad och har i 25 år haft sin Smith Wesson. Helt plötsligt blev revolvern högintressant för Palmegruppens utredare.

Annons
Revolvern som örebroaren har haft i sin ägo i 25 år är helt plötsligt högintressant i utredningen om Palmemordet.

– Det känns omtumlande. Det är klart jag vet att det var en sådan som användes när Olof Palme mördades. Men jag var helt övertygad om att den kontrollerats tidigare.

Nu när det gått 25 år sedan mordet kände örebroaren att han verkligen ville få klarhet i om revolvern är granskad och provskjuten.

– Jag tänkte att det måste vara lätt för Palmegruppen att ta fram.

Efter att Rikskriminalens Palmegrupp på tisdagen fått uppgifter om hans revolver blev han snabbt uppringd två gånger.

– Jag blev förvånad när polisen som ringde berättade att revolvern inte var kollad i mordutredningen och att alla vapen av den här typen inte är det. Jag har hört att det då fanns drygt 350 sådana revolvrar och det kan ju inte vara så svårkollat.

Han berättar att det i hans fall gick tre månader mellan mordet och köpedagen.

– Eftersom det var en så stor utredning trodde jag att revolvrar av den typen var bland det första de granskade.

Vad sa den som ringde från Palmegruppen?

– Att de var intresserade av vapnet, så tog han lite olika uppgifter. Vi avslutade och sedan ringde han upp igen. Då ville han försäkra sig om att jag inte skulle resa bort och talade om att de vill ha möjlighet hämta revolvern för undersökning och provskjutning.

Det här är en person som kan mycket om vapen. Han har varit aktiv i skytteklubbar och aktiv jägare. 1986 var han intresserad av att köpa en Smith Wesson. Han hade också skrivit till tillverkaren i USA och fick som svar ett utförligt brev med en massa fakta och historik rörande vapentillverkaren.Han fann det vapen han ville ha i en radannons.

– Jag ringde ett telefonnummer som fanns i annonsen. Vi träffades och jag köpte också ett vapenskåp av den som hade revolvern. Dessutom fick jag den mycket speciella ammunitionen Winchester Super X på köpet. Örebroaren säger att den ammunitionen för länge sedan slutade tillverkas.

Olof Palme mördades 1986 och du köpte tre månader efter mordet en revolver av samma slag han mördades med. Har du funderat mycket över om den var kontrollerad?

– Nej jag tog det för givet. Allt gick ju rätt till och jag var hos polisen och fick licensen. Det är klart men tar det för självklart att polisen gör en kontroll när det pågår en utredning om ett mord på statsministern. Det var också en vapenhandel inblandad i affären.

Hur tänker du nu?– Polisen får gärna hämta revolvern och göra de kontroller och provskjutningar de behöver.

Mer läsning

Annons