Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen lade ned Emmas ärende

Att sätta stopp för trakasserier på internet med lagens hjälp är svårt. Polisen Leif Lexon önskar en ny, modern lagstiftning. Han har tvingats lägga ner Emmas ärende.

Annons

Svart på vitt står det: ”Förundersökning nedlägges - brott går ej uppenbart att utreda.”

Fall som Emmas är inte obekanta för Leif Lexon, på Örebropolisens ungdomsrotel. Han har haft flera ärenden där ungdomar blivit mobbade på internet.

Men det är svårt att komma tillrätta med vem som är skyldig. För att kunna begära ut datorns IP-adress, ett slags elektroniskt bomärke, måste brottet nämligen ge två års fängelse på straffskalan.

Sällan aktuella

Tvååriga fängelsestraff är sällan aktuella i nätmobbningsfall, speciellt inte med tanke på att många av mobbarna är under 15 år – alltså inte straffmyndiga.

– Har vi bara en tråd att dra i så gör vi det, men finns det inga bearbetningsbara tips är vi skyldiga att lägga ned utredningen.

I Emmas fall bedömde han att det inte fanns någon möjlighet att gå vidare. Brottsmisstanken var ofredande, och det är inget brott som ger två års fängelse.

Som polis är han kritisk till att lagen inte hängt med dagens IT-utveckling. Om han fick önska skulle lagen ändras.

– Jag ser gärna en lagstiftning där det är möjligt att begära ut IP-nummer även för brott som inte ger två års fängelse, säger han och avslutar:

– Vi på polisen ser allvarligt på att man under skydd av anonymitet ska kunna trakassera folk.

Mer läsning

Annons