Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Prishöjningen oförklarligt stor”

Fjärrvärmebolagen har monopolställning och det orsakar alltför höga fjärrvärmepriser. Det anser organisationen Fastighetsägarna Mellansverige som har granskat prissättningen. Ett av bolagen som kritiseras är Eon i Örebro.

Annons
Andreas Sjöberg.

– Eons prishöjning är oförklarligt kraftig, säger Andreas Sjöberg, marknadsansvarig för Fastighetsägarna Mellansverige.

– När vi ser de höga priserna har vi svårt att tänka annat än att bolagens monopol orsakat dem.

Andreas Sjöberg välkomnar den nya statliga utredningen om att släppa in fler parter som kan leverera värme på fjärrvärmenäten, och han är mycket positiv när han får veta att Eon välkomnar konkurrens. Men samtidigt ifrågasätter han utredningen.

– Det kostar mycket att ge sig in i fjärrvärmebranschen. Hur många nya aktörer kan investera i ett nytt värmeverk, frågar han.

– Med en så stor investering kommer det att dröja länge innan konkurrensen resulterar i ett sänkt pris, fortsätter han.

Fastighetsägarna vill helst att fjärrvärmenätet, ledningarna, inte ägs av samma företag som producerar värmen.

– Men det bästa är ett nytt prissättningssystem, med en stor rörlig del där kunden själv kan påverka priset, säger Andreas Sjöberg.

Fastighetsägarna Mellansverige har granskat priserna hos tio fjärrvärmebolag i Mellansverige. Eon i Örebro höjde priset med 56,9 procent från 1996 till 2009. Det är långt mer än genomsnittet för den privata konsumtionen i Sverige under samma period, KPI, som var 16,8 procent. Prisökningen är bland de kraftigaste hos de tio bolagen.

– Vi reagerar speciellt över den kraftiga höjningen de senaste två åren, säger Andreas Sjöberg.

Från 2007 till 2009, under endast två år, steg priset med 22 kronor i Örebro, från 121 kronor per kvadratmeter och år till 143 kronor.

– Det finns inga andra branscher som har höjt priserna så mycket, säger Andreas Sjöberg.

– Fjärrvärmebolagen försvarar sig ofta med att deras priser har ökat så mycket för att energipriserna har stigit kraftigt. Men det håller inte. Det finns många andra branscher som också är beroende av energi och olja, som transportsektorn, handeln och byggindustrin, och där har prisökningen inte varit lika kraftig som för fjärrvärmen, säger Andreas Sjöberg.

Fastighetsägarna Mellansverige har tagit sina uppgifter från fjärrvärmebolagens egna redovisningar, påpekar Andreas Sjöberg.

Mer läsning

Annons