Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem att hitta deltidsbrandmän

Det är problem för Nerikes brandkår att hitta personal till deltidsstationerna. På vissa orter leder det till längre beredskapsperioder för de anställda.– För närvarande har vi fyra stationer med stora problem, säger Janne Jonsson på Nerikes brandkår.

Annons

Nerikes brandkår har totalt 29 stationer och räddningsvärn i länet, varav 16 är deltidsstationer. Där arbetar timanställda brandmän med beredskap var tredje vecka.

Med beredskap menas att brandmännen ska kunna rycka ut inom fem minuter, oavsett om de befinner sig på jobbet, en fritidsaktivitet eller hemma.

– För att klara det tidskravet måste våra anställda bo och jobba på den ort de har beredskap i, säger Per-Ove Staberyd som är brandchef på Nerikes brandkår.

På senare tid har vissa deltidsstationer haft svårt att hitta nytt folk. I Sydnärke handlar det främst om stationerna i Askersund, Vretstorp och Askersund. Utöver dem har även stationen i Odensbacken haft stora problem.

– För närvarande har vi fyra stationer med stora problem, och det är främst jobb på annan ort som är boven, säger Janne Jonsson.

Han är stationschef på heltidsstationen i Byrsta, och är personalansvarig för deltidsbrandmännen. Han förklarar att det finns intresserade, men att de arbetar på annan ort.

– Brandmännen får täcka upp för de som saknas, vilket betyder längre perioder i beredskap. Då anställer vi ogärna någon som arbetar på annan ort, då en sådan person måste byta bort sin beredskap. Då skjuter vi bara problemet framför oss.

På brandstationen i Askersund har två nyligen sagt upp sig, och där har man i dagsläget fortfarande en plats tom.

– Vi har fått tag på en kille nu, och en av dem som sagt upp sig hänger kvar ett tag till, säger kårchef Ola Magnusson i Askersund.

Han påpekar också att problemet att hitta folk inte är något ovanligt – något som både Janne Jonsson och Per-Ove Staberyd håller med om.

– Det ser ut såhär i hela förbundet, säger Ola Magnusson och fortsätter:

– Här söker vi folk hela tiden. Problemet här är att industrierna ligger på andra orter, så många jobbar inte i Askersund.

Det saknas dock ingen kompetens i Askersundsstyrkan, men det innebär längre perioder i beredskap för de som är anställda där.

– Är det så för länge finns risk att någon ledsnar, och slutar, säger Janne Jonsson.

På stationen i Lekeberg är situationen tvärt emot den i Askersund.

– Vi har haft en enorm tur. Just nu har vi en brandman extra och en till som står i kö för att bli extra. Men ett tag hade vi svårigheter att rekrytera, säger Håkan Zetterholm, kårchef för station Fjugesta.

Deltidsstyrkan består av femton personer och de flesta jobbar på orten. Det är nödvändigt för att kunna hålla jouren.

– Vi har bara en som inte är rökdykare. Kravet är att man ska ha tre rökdykare per grupp. Vi är tre ordinarie grupper och varje grupp är fem personer, fortsätter Zetterholm.

– Det kommer att vara en brandman som säger upp sig till hösten och händer det inget oförutsett så är vi uppsäkrade bra länge.

Mer läsning

Annons