Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor om baksmälla: inga knep eller huskurer fungerar

Få helger firas med så mycket alkohol som midsommar. Men det finns en mindre festlig sida – bakfyllan.

Annons
Det inga knep eller huskurer som fungerar mot baksmälla, säger Sven Andréasson, som är professor och överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm.

– Levern bryter ner alkohol i begränsad mängd per timme. Bakfyllan uppstår när man dricker över sin biologiska kapacitet, förklarar Sven Andréasson, som är professor och överläkare vid Beroendecentrum i Stockholm.

Det säkraste sättet att undvika att bli bakfull är förstås att helt undvika alkohol, eller i alla fall att dricka med måtta. Sven Andréasson menar att man ska tänka på hur man dricker.

– Den totala mängden sätter en viss gräns, men det handlar också om att få ner takten i drickandet till en mängd som kroppen kan hantera, som att dricka varannan vatten eller äta mat.

Den mängden är för de flesta tre till fyra glas vin, eller motsvarande mängd öl eller sprit.

Skulle man dricka för mycket finns det inga knep eller huskurer som verkligen fungerar – inte salt och fet mat, vätskeersättning eller ättiksgurka.

– Allt det där är bluff och båg. Det är en enorm skojarmarknad på det området.

Han tillägger att det är kollektivt självbedrägeri när vi inbillar oss att vi får roligare ju mer vi dricker.

– Det finns ganska gedigen forskning som visar att det blir inte roligare än tre glas.

(TT)

Alkoholfakta

Alkohol bryts ner i levern.

När alkoholen bryts ner bildas acetaldehyd. Acetaldehyd är giftigt och bidrar till många av de symptom vi förknippar med bakfylla.

Förra året ökade Systembolagets försäljning av brännvin med över 150 procent under midsommarveckan jämfört med en vanlig vecka.

Källa: Systembolaget, TT

Mer läsning

Annons