Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publicera – eller inte?

Annons

Jag är van vid att bli kritiserad från olika håll men jag har aldrig förr blivit attackerad för något som vi ännu inte publicerat. Men det var vad som hände inför publiceringen av det material som vi har i lördagstidningen.

Frågan om brottslighet och etniskt ursprung är känsligt och vi vet att det finns främlingsfientliga krafter som vill använda allt som görs och sägs för att skapa motsättningar och späda på mytbildningar.

Men jag är samtidigt övertygad om att vi måste diskutera och rapportera om de strömningar som finns och samtidigt försöka ta reda på så mycket fakta som möjligt så att det inte är just myter och rena lögner som ligger till grund för människors uppfattningar. Det var också därför som jag tyckte att det var relevant för oss att granska även de uppgifter som norska polisen gått ut med. Alla större norska medier har rapporterat att alla överfallsvåldtäkter i Oslo utförts av män med ”ickevästlig” bakgrund. När man synar underlaget visar det sig att det är en hårddragen slutsats. Det bygger inte på fällda våldtäktsmän utan delvis på signalement som våldtäktsoffren lämnat.

Eftersom vi själva visat hur vanskligt det är med signalement tycker jag att det är milt uttryckt ovarsamt av den norska polisen att komma med ett så tvärsäkert påstående.

Materialet visar däremot att det går att slå fast att det finns en överrepresentation. Det är också vad de svenska studierna visar enligt den forskning som NA:s Erik Marander tagit del av och som vi berättar om i dagens tidning.

Vad ska man då dra för slutsatser av det? Ja, den rimliga slutsatsen är att en förkrossande majoritet, oavsett om det är människor som flyttat hit från andra länder eller infödda svenskar, är helt laglydiga.

Jag är medveten om att det finns krafter som vill bekräfta sin egen främlingsfientliga världsbild. Det har jag fått tydliga bevis på under de senaste veckorna. Jag har fått telefonsamtal och mejl från både Sverige och övriga Europa i det här ämnet.

Men bara för att det är ett känsligt ämne som skapar starka känslor så är det inte rätt väg att vi inom de etablerade medierna avstår från att ta i de här frågorna. Det var många som tyckte att Sverigedemokraterna skulle tigas ihjäl. Det tror jag ingen tror i dag.

Jag tycker att problemet är att de främlingsfientliga strömningarna verkar öka och då måste vi få upp dem på ytan så att vi kan bemöta dem.

Mer läsning

Annons