Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quicks familj känner glädje

Inte oväntat, men mycket glädjande.
Det är NA-reportern Stefan Hazianastasious kommentar till beskedet att hans morbror Thomas Quick, numera Sture Bergwall, friats för ett av de åtta mord han dömts för.

Annons

– Jag har pratat med honom efter beslutet och han är naturligtvis väldigt lättad. Det är vi i familjen också. Samtidigt hade han gärna sett en ny rättegång i stället för att åklagaren beslutade lägga ner.

Varför?

– För att han gärna berättat inför domstolen om hur allt gick till då han erkände så många mord. Han hade gärna redogjort för att det var under terapi och stark medicinering på Säters sjukhus han började erkänna.

Sedan erkände han mord efter mord.

– Det var för att få uppmärksamhet och personalens förståelse. Det är ju också vad han redogjort för i sin resningsansökan.

Sture Bergwall erkände fler mord än han dömts för men har senare tagit tillbaka alla erkännanden.

Förutom det mord han friats för har ännu en resningsansökan lämnats in angående ett mord i Norge och ytterligare sex fall återstår.

– Jag hoppas Riksåklagaren tar sig an fallen så att det inte dröjer flera år innan allt prövats. Då kan det handla om upp till sex år eller mera, säger Stefan.

Han förväntar sig också en ordentlig granskning av vården.

– Rättsväsendets del må vara en sak. Men det allra allvarligaste är hur personal inom vården betett sig mot min morbror. När en människa plötsligt erkänner så många brott borde någon ha reagerat. Det var under behandling med stora doser narkotikaklassade preparat och med tillgång till ännu mera. Mitt i allt detta kom erkännanden han till slut själv trodde på och så småningom domar för åtta mord. Det är väldigt allvarligt.

Mer läsning

Annons