Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasmus Persson om tjejboendet: "Jag känner mig trygg med verksamheten"

Kommunalrådet Rasmus Persson (C) bekräftar att det inte har gjorts några oberoende utvärderingar av Tjejboendet, men ser inte det som ett problem.
– Jag har pratat med enhetschefen, socialchefen och ansvariga politiker i nämnden och jag känner mig trygg med den här verksamheten.

Annons
Kommunalrådet Rasmus Persson tycker att tjejboendet fungerar bra.

Naturligtvis ska Örebro kommun följa upp kritiken från länsstyrelsen, anser Rasmus Persson, men han tänker inte själv agera eller lägga sig i hur det görs.

– Det är upp till socialtjänsten att göra det. Om man behöver hjälp av någon annan, det får de avgöra.

Han säger att han har pratat med ansvariga chefer och inte fått ”några som helst signaler om problem eller brister på Tjejboendet, utan tvärtom”.

– Vi har människor från andra kommuner som kommer och tittar på våra boenden.

Det handlar inte bara om att politikerna ska utvärdera, påpekar han, utan ”verksamheten utvärderar sin verksamhet hela tiden”.

Vad innebär det, att man ”utvärderar sin verksamhet hela tiden” mer än att du pratar med en chef som säger att det fungerar bra?

– Att man tar upp frågan i chefsgruppen. Att man från chefshåll går igenom verksamheten, att man pratar med sin personal. Och det ska göras av all verksamhet kontinuerligt.

Men vet du att det görs?

– Jag förutsätter att det görs.

Vi har under arbetet med de här artiklarna fått signaler om att de som jobbar på Tjejboendet är rädda för att föra fram kritik. Hur ser du på det?

– Skulle det vara så är det naturligtvis väldigt allvarligt, men jag har inte upplevt det så.

Rasmus Persson säger å ena sidan att han reagerade på NA:s artiklar om Sofie. Han tycker att det är ”uppseendeväckande att man bollas mellan olika instanser”. Å andra sidan säger han att det är naturligt att man omplacerar ungdomar.

– Det här är väldigt svåra verksamheter. Man måste kunna acceptera att ibland placeras någon där som har lite för stora problem.

Vi har pratat med både personal och tjejer som säger att det sker alldeles för ofta, men det tror inte du på?

– Det kommer jag att följa upp. Alla i socialtjänsten måste ju veta vilket stöd som Tjejboendet kan ge. Och kommunikationen måste fungera mellan de som har ansvar för Tjejboendet och de som placerar ungdomar.

Rasmus Perssons medger att det finns en ambition att hålla ner kostnaderna för behandlingshem. Det finns också en uttalad vilja att erbjuda så mycket stöd och behandling som möjligt på hemmaplan. Men han tror ändå inte att det finns någon som helst risk att ekonomin påverkar beslut om enskilda ungdomar.

Mer läsning

Annons