Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reflekterande droppar och flingor

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

När man som meteorolog ska hålla reda på var det regnar eller snöar är väderradarn ett av de bästa hjälpmedlen.

Annons

En radar fungerar så att den skickar ut radiosignaler i alla riktningar. Signalerna skickas ut som korta pulser. Om signalerna träffar ett föremål reflekteras de tillbaka. När de återvänder kan man räkna ut hur långt bort föremålet de reflekterades mot befinner sig. Man känner ju till radiovågornas hastighet och kan mäta tiden från när de sändes ut till att de återkommer.

Den klassiska användningen av radar är ju att följa båtars och flygplans rörelser men efterhand kom man också på att med rätt våglängd på radiovågorna kunde man också se nederbörd på radarskärmen.

Det är också möjligt att se intensiteten på nederbörden, större droppar eller snöflingor reflekterar tillbaka mer energi än små och man kan då visa detta på en bildskärm i form av olika färger för olika kraftig nederbörd. Speciellt i situationer med regnskurar eller snöbyar är radarn viktig, man kan se nederbörd som slinker igenom det nät av stationer som rapporterar in rådande väder flera gånger dagligen. Genom att visa en följd av bilder från de senaste timmarna kan vi se hur nederbörden rör sig och göra en kort prognos för i varje fall några timmar framåt.

Alla artiklar i
Väderskolan

Vädret: På väg mot 20 grader

På SMHI prognoserar man friskt.

Fyra meter höga snövallar

SMHI:s väderkrönika.

Annons