Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen tillsätter utredning

Regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska granska insatsen. Utöver räddningsinsatsen kommer även skador och kostnader att utredas.

Annons

Skogsbranden är nu inne på sin åttonde dag. Att det är den största skogsbranden i modern tid har märkts av från politikernas håll.

I dagarna har brandområdet haft besök av bland annat Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven, försvarsminister Karin Enström (M) och landsbyggnadsminister Eskil Erlandsson (C). Idag anslöt sig även statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu meddelar regeringen att en utredning kommer att tillsättas som granskar insatsen.

Utredningen kommer bland annat se över hur informationen till allmänheten har fungerat och vilken roll sociala medier spelat när det kommer till ryktesspridning.

Statsminister Reinfeldt anser att EU-samarbetet med brandflygningarna räcker gällande brandsläckningskapaciteten. Däremot kommer utredningen att granska varför det tog sådan tid för planen från Frankrike och Italien att komma fram.

Man kommer även att diskutera vilka bekämpningsmedel som får användas och om Sverige behöver ett eget brandflyg. Statsministern bemötte även kritiken mot brandinsatsen tidigare idag med förklaringen att naturkrafter är överlägsna.

- Det här är den största skogsbranden vi haft i Sverige i modern tid och det har inneburit enorma prövningar, sade statsminister Reinfeldt.

Finansminister Anders Borg meddelade även att regeringen kommer att undersöka om det behövs ett ekonomiskt stöd för att reparera vägar och dylika skador på infrastrukturen som blivit skadade i branden.

Mer läsning

Annons