Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Örebro län satsar extra i norr

Lokal mobilisering med fler yngre aktiverade i föreningslivet, jobb och en hälsokommunikatör i Ljusnarsbergs kommun. Det är nya satsningar, som ramlade ur landstingsbudgeten 2015, som klubbades idag, tisdag.

Annons

I båda fallen så ligger fokus på unga och nya svenskar. Vid nyår går landstinget och regionförbundet ihop till Region Örebro län.

– Då får vi vassare verktyg att jobba med i utvecklingen av Bergslagen. Vi har kallat till möten med kommunerna och inleder med Ljusnarsbergs och Lindesbergs kommuner, säger landstingsråd Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Dessa möten om vad som ska göras och hur sker före jul.

I Ljusnarsberg tillsätts en tjänst som hälsokommunikatör för att lotsa nya svenskar in i hälso- och sjukvården samt göra det klarare vad som ingår i asylhälsovården. Det är provat sedan tidigare i Örebro med gott resultat.

– Många mindre orter är hårt drabbade av urbanisering och påverkas samtidigt av många nya invånare, konstaterar Forsberg-Fransson.

Hon säger att särskilt vårdcentralen i Kopparberg har varit ”fruktansvärt ansträngd” och personalen har fått göra mer än vad som kan förväntas.

– Samtidigt pågår redan startade projekt med exempelvis en ny vårdcentral i Lindesberg och vi satsar nästan 34 miljoner kronor på Lindesbergs lasarett, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Mer läsning

Annons