Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejält sänkta straffi amfetaminhärvan

Flera som dömdes i den stora amfetaminhärvan får sina straff kraftigt sänkta av Göta hovrätt. Största vinstlotten drog en 26-årig örebroare. Han får nu sitta 14 månader i fängelse i stället för sju år.

Annons
Det var ett omfattande spaningsarbete från polisens aktionsgrupp som ledde till att amfetaminhärvan kunde nystas upp. Genombrottet kom när polisen upptäckte nära två kilo amfetamin i en soppåse i en skog i Mellringe.

Den 27 december 2010 dömde Örebro tingsrätt åtta personer till långa fängelsestraff för att ha hanterat stora mängder amfetamin.

De längsta straffen fick två örebroare, en 28-åring och en 36-åring. De dömdes till 9 respektive 9,5 års fängelse för grovt narkotikabrott med mera. 36-åringen har beskrivits som ligans huvudman. Göta hovrätt sänker nu männens straff till åtta års fängelse.

Oklart om väska

Men det är framför allt en 26-årig örebroare som kan glädjas mest över hovrättens dom. Tingsrätten ansåg att han var skyldig till att – tillsammans med 28-åringen – ha förvarat närmare fem kilo amfetamin i en väska i sin bostad. Väskan med amfetaminet fanns bevisligen där när polisen gjorde sitt tillslag. Man hittade även annan narkotika samt en knarkvåg i lägenheten.

Men enligt hovrätten har åklagaren inte lyckats förklara hur väskan kom till lägenheten och vilka som fraktade dit den.

Tror på 26-åringen

26-åringen var på sitt arbete natten innan beslaget, det har utredningen visat. Och hovrätten väljer att tro på 26-åringens berättelse om att han direkt gick och lade sig när han kom hem från jobbet den här morgonen. Dessutom har 28-åringen sagt i polisförhör att 26-åringen inte visste om väskan.

Uppgifterna gör att hovrätten friar mannen från den här delen av åtalet. Hans straff sänks därför med nästan sex år, från sju års fängelse till ett år och två månader.

Kvinnan överraskades

Även en 31-årig kvinna och en 36-årig man får sina straff kraftigt sänkta, från sju år till tre respektive fyra år.

Kvinnan förvarade tillsammans med huvudmannen en väska som innehöll 1,5 kilo amfetamin. Enligt hovrätten är det bevisat att hon blev överraskad när en man kom med väskan till henne. Åtminstone till en början försökte hon bli av med den genom att kontakta huvudmannen.

Totalt får sex personer sänkta straff medan tingsrättens dom fastställs i två fall. Det sistnämnda gäller bland annat den Bandidosmedlem som var den förste att gripas i härvan.

Amfetaminhärvan

Totalt har ett 20-tal personer ingått i amfetaminhärvan.

De flesta kommer från Örebro, men det finns även förgreningar till Göteborg och Karlstad.

Huvudmannen är en 35-årig örebroare som polisen hade spaning på under en längre tid.

Det var när polisen i juni 2010 hittade nära två kilo amfetamin i en skog i Mellringe som genombrottet kom. Polisen hade spaning på platsen och kunde efter en biljakt gripa en 44-årig Bandidosmedlem.

Polisens totala beslag uppgår till 9,3 kilo amfetamin. På gatan är en sådan mängd värd mellan 1,4 och 1,9 miljoner kronor.

De ingår i härvan

Örebroare, 36 år (huvudmannen). Tingsrätten: 9,5 år. Hovrätten: 8 år.

Örebroare, 28 år. Tingsrätten: 9 år. Hovrätten: 8 år.

Örebroare, 44 år (Bandidosmedlemmen). 5 år och 4 mån. Samma straff i tingsrätt och hovrätt.

Göteborgare, 32 år. 4 år och 2 mån. Samma straff i tingsrätt och hovrätt.

Örebroare, 29 år. Tingsrätten: 5,5 år. Hovrätten: 4 år.

Örebroare, 36 år. Tingsrätten: 7 år. Hovrätten: 4 år.

Örebroare, 31 år (kvinnan). Tingsrätten: 7 år. Hovrätten: 3 år.

Örebroare 26 år. Tingsrätten: 7 år. Hovrätten: 1 år och 2 mån.

Mer läsning

Annons