Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resebyrå i Örebro sliter för att få hem resenärer

Örebrobaserade Contour Air är en av alla de resebyråer världen över som just nu arbetar hårt för att få hem sina strandsatta resenärer. Samtidigt stiger priserna ute i världen allt kraftigare.

Annons
Christer Fahlström, delägare i Contour air, som har ett hundratal strandsatta resenärer i flera länder.

Enligt delägare Christer Fahlström har Contour Air ett hundratal resenärer ute som de försöker få hem till Sverige.

– Just nu har vi folk i Kina, Bankok, Hongkong, Bulgarien och Israel. En grupp från Kina lyckades landa på Arlanda i torsdags kväll innan flygplatsen stängde.

Kan det bli aktuellt att resenärerna själva måste stå för boende och transportkostnader?

– Hittills har det här inte inneburit några kostnader för våra resenärer. Men om det här drar ut på tiden finns det nog inga arrangörer som kan garantera att man inte kommer att vara tvungen att ta betalt.

Varför då?

– Vi har inte hur mycket resurser som helst och det rör sig om stora pengar i längden. Det som är hemskt med det här läget är att man höjer priserna på hotell och transporter. Alla ser sin chans att tjäna pengar och utnyttjar situationen. Normalt betalar vi strax under 2 000 kronor för ett dubbelrum i Hongkong. Nu kostar samma rum det dubbla. Vi har tagit på oss de första dygnen, men om det här drar ut på tiden finns inga möjligheter att vi ska kunna stå för allt. Jagtror inte att några operatörer kan garantera något sånt just nu.

Vad får ni för reaktioner från era resenärer?

– De flesta som hört av sig till oss har stor förståelse för att vi inte kan påverka naturens krafter. Men de vill veta när de kan komma hem och när vulkanutbrottet tar slut. Vi kan inte ge alla svar. Vi har reseplaner för alla våra grupper och sätter säkerheten i första hand. Dessutom vill vi inte utsätta våra resenärer för alltför omständiga och påfrestande transporter.

Vad händer nu?

– Vi är i ständig kontakt med resepersonalen på plats för att ge så mycket information som finns att tillgå just nu. Vi har även ordnat en del aktiviteter för turisterna på plats. Det är ju rena döden att sitta på en flygplats dag efter dag.

Mer läsning

Annons