Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rinman hade inga uppdrag till AF"

– Rinman Education har aldrig haft något uppdrag till Arbetsförmedlingen under min tid i ledningen, säger Christina Johansson, som i måndags lämnade vd-posten i företaget.

Annons
Dan Sandberg.

Christina Johansson, moderat politiker från Hällefors, har sedan 2007 varit vd för utbildningsföretaget Rinman Education. I måndags lämnade hon formellt sin vd-post efter att ha varit tjänstledig.

– Anledningen till att hon slutat som vd är för att hon tillträtt som vice ordförande för kommunstyrelsen i Hällefors kommun, säger Per Eiritz, som är ny vd i Rinman Education efter Christina Johansson.

Under sommaren skedde en omstrukturering av kommunpolitiken i Hällefors. Christina Johansson lämnade verksamheten i Rinman Education den 28 juni, och tillträdde som kommunstyrelsens vice ordförande den 1 juli.

Sedan 2008 är Christina Johansson ledamot i styrelsen för den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen, och i april 2012 utsågs hon till ordförande. Arbetsförmedlingens styrelse är utsedd av regeringen. I helgen avsattes Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudes Svankvist eftersom styrelsen saknade förtroende för henne. Efter det ifrågasattes Christina Johanssons engagemang i utbildningsföretaget Rinman Education samtidigt som hon varit ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse.

Kan man vara vd för ett utbildningsföretag samtidigt som man är ordförande i Arbetsförmedlingens styrelse?– Rågången mellan företaget och Arbetsförmedlingen har alltid varit glasklar. Så länge jag har suttit i Arbetsförmedlingens styrelse har Rinman education aldrig sålt några tjänster till Arbetsförmedlingen, säger Christina Johansson.

I Rinman Educations årsredovisning står att bolaget har som affärsidé att bland annat ta uppdrag åt arbetsförmedlingen. Men det har alltså inte skett under Christina Johanssons tid i företaget. Dock har arbetslösa gått på Rinman Educations utbildningar. Exempelvis i mars levererade Rinman Education en truckutbildning till den kommunala vuxenutbildningen Masugnen i Lindesberg. Den ingick i ett ESS-projekt där även Arbetsförmedlingen fanns med. Men Arbetsförmedlingen var inte beställare.

– Det fanns arbetslösa med i utbildningen, men det var projektet, som ägs av Örebro kommun, som betalade. Eftersom det var ett EU-projekt var det indirekt EU som betalade, säger Henrik Arenvang, förvaltningschef i Lindsberg kommun.

– Vi tillhandahåller gymnasieutbildning som upphandlas av Hällefors kommun, skräddarsydda utbildningar till företag och är sedan i höstas också huvudman för industridesignutbildningen FIDU, säger Dan Sandberg, som är Rinman Educations styrelseordförande.

Har styrelsen förtroende för Christina Johansson?

– Ja, det har vi. Vi tycker hon har gjort ett bra arbete under sin tid i Rinman Education.

I våras utbetalades 369000 kronor för mycket i statligt bidrag till Rinman Education. Händelsen har ifrågasatts som bidragsfusk.

– Det var ett misstag som begicks. En distansutbildning registrerades som bidragsberättigad men det visade sig att den inte var det. Pengarna betalades tillbaka förra veckan, säger Per Eiritz, företagets nye vd.

Fakta Rinman Education

Mer läsning

Annons