Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för att skogsbranden sprider sig norrut

Skogsbranden i Västmanland är fortfarande inte under kontroll. Rädsla finns nu för att branden kommer att sprida sig norrut.

Annons

Under lördageftermiddagen och tidig kväll är räddningsledningen i Västmanland rädd för att vinden kommer att sprida sig norrut. Värmen gör det inte bättre och man planerar nu för nya insatser och arbetar just nu med att släcka eld och glöd i den norra delen.

Erik Bergman, presschef för Länsstyrelsen i Västmanland, säger till tidningen VLT att även om läget är stabilt är branden fortfarande inte under kontroll. Man befarar nu också att man inte ska kunna hålla begränsningarna av branden.

TT rapporterade på förmiddagen att både vattenbombningsplanen och helikoptrarna är uppe i luften. Fokus kommer att läggas vid den nordvästra delen vid sjön Snyten, enligt länsstyrelsen. De inblandade förbereder sig för att vinden kommer att tillta, vilket också kan innebära mer lågor i området och även mer rökutveckling.

Enligt SMHI finns en chans att ett välbehövligt regn drar in över brandområdet under natten mot söndagen. Det är ett regnområde som passerar men det är osäkert hur mycket regn det kan ge, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till TT.

På söndag väntas uppehåll i Västmanland men ett nytt regnområde ser ut att dra in över området på måndag förmiddag – och då kan det handla om lite större mängder regn på uppemot 15 millimeter. Vindarna beskrivs som "lugna" under lördagsförmiddagen för att till eftermiddagen öka något i styrka, rapporterar TT.

Mer läsning

Annons