Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för glapp i lokal utveckling

Om någon vecka skulle det komma besked om hur fortsättningen för EU-stöd till lokal utveckling och Leader-projekt ska se ut.
I stället blev beskedet från regeringen att det är hösten som gäller.

Annons

– Det blir ett mycket sent svar och dålig framförhållning, konstaterar Barbro Fischerström, verksamhetsledare på Leader Bergslagen.

Därmed vet ingen så mycket mer än att EU-kommissionen har öppnat för ett bredare arbetssätt inför framtiden med tillgång till fler fonder än tidigare. För Sveriges del ligger frågetecknen och skvalpar på regeringskansliet.

Vid halvårsskiftet dras kvarvarande pengar tillbaka till Jordbruksverket, men landets Leaderområden kan fatta projektbeslut året ut.

Under tisdagskvällens kommunfullmäktige i Lindesberg ställde centerns Johan Andersson en enkel fråga om hur Lindesbergs kommun förbereder sig inför en ny programperiod.

– Jag kan inte svara bättre än att vår näringslivsavdelning bevakar vad som händer, svarade Anders Ceder (S).

Lindesbergs landsbygdsutvecklare Christer Kallin gissar att med stor tur kommer en ny programperiod i gång i praktiken som tidigast i slutet av nästa år.

Det innebär ett avbrott i kontinuitet och drivkraft.

I dagsläget finns mest utrymme för gissningar och förhoppningar.

– Vi måste jobba på som tidigare och jag tror att en ny period innebär jättemöjligheter, säger Barbro Fischerström.

Om hon fritt får nämna något exempel på resultat lyfts Järnkraft i Järnboås fram.

– De är den lysande stjärnan. De har jobbat med inflyttning och lyckats med det.

Bergslagstramp, mountainbike-lederna har lockat stora mängder turister till Bergslagen som annars inte kommit, säger Fischerström.

Kulturglimtar i Kopparberg är ytterligare ett exempel som efter ett stödår rullar vidare och förutom engagemang i Ljusnarsberg också lockar besökare av egen kraft efter att Leaderprojektet är avslutat.

Leader Bergslagen

Sedan starten 2007 av denna programperiod har Leader Bergslagen fattat beslut om EU-stöd på cirka 39 miljoner kronor. Det finns i dagsläget 3,5 miljoner kronor kvar att ansöka om till projekt.

2014 inleds en ny period.

I Örebro län ingår den största delen av Lindesbergs kommun samt Hällefors, Nora och Ljusnarsbergs kommuner i Leader Bergslagen. Den östra delen av Lindesbergs kommun (Fellingsbro) tillhör Leader Västra Mälardalen.

Det finns 63 Leader-områden i Sverige.

Mer läsning

Annons