Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörmokare renar vatteni Östafrikanska Benin

Rörmokare i Örebro län ska i ett hjälparbete förse Benin i Afrika med rent vatten. En vattenreningsanläggning byggs i Hallsberg och skickas i container till Benin. Senare under hösten görs motsvarande insatser i Östeuropa, då genom underhållsarbeten inom vatten och värme.

Annons
Håkan Hedberg ska fixa rent vatten till Benin.

Satsningen är ett samarbete mellan SOS Barnbyar och VVS-kedjan Comfort, som har 130 medlemsföretag, med huvudkontor i Örebro.

– Vi har valt att hjälpa med praktiska insatser och spetskunskaper i stället för att skicka pengar. Vi tror mer på den här idén och har gjort upp om samarbete med SOS-Barnbyar. Det är ett långsiktigt projekt och ska gälla olika delar av världen säger Håkan Hedberg vd för Comfort.

Förenar kunskaper

– Man kan sammanfatta det med att vi förenar våra kunskaper. Jag tror på den här idén, säger Anna Ryott generalseekreterare för SOS Barnbyar.

Håkan Hedberg berättar att det var han som kom med idén och presenterade den för medlemsföretagen i Comfort.

– Jag fick ett väldigt bra gensvar och så började vi planera i samarbete med SOS Barnbyar. Varje dag dör tusentals barn som en konsekvens av brist på rent vatten. I Dassa Zoumé i Benin har vi kommit fram till att en vattenreningsanläggning är det lämpligaste.

Container

Reningsverket byggs hos Rörkrökar´n i Hallsberg och skeppas senare i september ner i en container till Benin.

Där installeras den och lokal driftspersonal utbildas. Under hösten undersöks också vilka insatser som är de lämpligaste i SOS Barnbyar i S:t Petersburg i Ryssland och i Vilnius i Litauen.

– Först görs en inventering och sedan avgörs vad som behöver göras inom vatten och energi, säger Håkan Hedberg.

SOS Barnbyar finns på 500 platser i 132 länder.

Mer läsning

Annons