Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosa NA-sidor fickeuropeiskt pris

NA-teamet Anette Stannisson, Tina Enström och Pavel Koubek har fått ett europeiskt tidningspris för sitt innovativa reportage om Örebrokvinnor med bröstcancer.

Annons
Tina Enström, reporter, Helena Sträng, redaktionschef, Pavel Koubek, fotograf, och Anette Stannisson, sidredigerare, på plats för prisutdelning i Wiens rådhus.

Det är ett och ett halvt år sedan reportaget var i tidningen. I går var det dags att ta emot diplom på en bankett i Wien, Österrike.

– Det känns roligt så klart, och lite överraskande. Jag visste faktiskt inte ens att vi var med och tävlade, säger NA-fotografen Pavel Koubek.

Intervjuer med drabbadeReportaget inför bröstcancerdagen hösten 2009 skulle innehålla intervjuer med flera kvinnor som drabbats av cancer.

– Det var problematiskt, för kvinnorna skulle vara anonyma. Men jag kom till slut på en bildidé, berättar Pavel Koubek om bilden där kvinnorna ligger på golvet och bildar det rosa bandet.

Tryckt på rosa papperTidningen är tryckt på rosa papper och man måste vika upp tidningen för att se hela bilden. Inne i tidningen presenteras kvinnornas berättelser och bilder på deras bröst. Pavel Koubek tog bilderna, Tina Enström intervjuade och skrev, och Anette Stannisson formgav sidorna.

12 svenska tidningarDet är tolfte året som European Newspaper Award arrangeras. 112 tidningar från 12 olika europeiska länder fick pris under banketten på måndagskvällen. 12 svenska tidningar fick pris i olika tävlingsklasser. Förutom NA var det Norran, VLT, Länstidningen, Norrköpings Tidningar, Smålandsposten, Dagen, Östersundsposten, Helsingborgs Dagblad, Norra Västerbotten, Svenska Dagbladet och Östgöta Correspondenten.

Mer läsning

Annons